Pažvelkite į save veidrodyje: mokslininkai nustatė, kad žmogaus išvaizda gali prognozuoti gyvenimo trukmę  ()

Lietuvoje žinomas pasakymas „gerai išsilaikęs“ reiškia, kad žmogus atrodo jauniau nei jam yra metų. Tai tarsi komplimentas, kadangi visi nori išlikti jauni kaip įmanoma ilgiau. Tačiau visa tai turi ne tik estetinę reikšmę – pasirodo, jauniau atrodantys žmonės gyvena ilgiau nei prasčiau „išsilaikę“ žmonės ir turi didesnę tikimybę sulaukti garbaus amžiaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimą atlikę danų mokslininkai sako, kad vien išvaizda gali prognozuoti gyvenimo trukmę. Tokias išvadas jie padarė ištyrę 387 poras dvynių.

Mokslininkai paprašė slaugytojų, mokytojų stažuotojų ir kitų mokslininkų pamėginti atspėti dvynių amžių iš veido nuotraukų. Tie, kurie buvo įvertinti kaip jauniau atrodantys, dažniausiai pragyvendavo savo brolius/seseris dvynius.

Mokslininkams taip pat pavyko sužinoti tokių tyrimo rezultatų paaiškinimą. Pagrindinės DNR dalys, vadinamos telomerais, kurios parodo ląstelės gebėjimą reprodukuoti, be kita ko, yra siejamos su tuo, kaip jaunai žmogus atrodo.

Trumpesnis telomeras demonstruoja greitesnį senėjimo procesą ir yra siejamas su įvairiomis ligomis. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad jaunai atrodantys žmonės savo DNR turėdavo ilgesnius telomerus.

Beje, reikėtų pažymėti, kad visi tyrime dalyvavę dvyniai buvo nuo 70 iki 99 metų amžiaus.

Atlikus minėtą apklausą apie išvaizdą, mokslininkai, kuriems vadovavo profesorius Kaare Christensen iš Pietų Danijos universiteto, 7 metus stebėjo tyrimo dalyvius ir nustatė, kad kuo didesnis kitų žmonių suvokiamas amžiaus skirtumas tarp dvynių, tuo didesnė tikimybė, kad seniau atrodantis dvynys numirs pirmas.

Tyrimo dalyvių amžius, lytis ir darbo patirtis neturėjo jokios įtakos tyrimo rezultatams.

Profesorius K. Christensenas sako, kad gali būti, jog žmonės, kurie gyvenime patyrė didesnių sunkumų, turi didesnę tikimybę numirti anksčiau, o jų gyvenimas atsispindi jų veiduose.

Mokslininkai sako, kad suvokiamas žmogaus amžius, kurį gydytojai dažnai naudoja spręsdami apie žmogaus sveikatą, yra stiprus senėjimo biorodiklis, prognozuojantis gyvenimo trukmę žmonėms, vyresniems nei 70 metų amžiaus.

Ekspertas Tim Spector iš Jungtinės Karalystės, kuris atliko atskirą tyrimą apie dvynius, sako, kad jis taip pat gavo panašius rezultatus. Jo manymu, taip greičiausiai yra dėl genų kombinacijos, o taip pat svarbi yra aplinka per visą žmogaus gyvenimą.

Jis sako, kad tyrimo rezultatai taip pat rodo, kad žmonės puikiai sugeba vizualiai įvertinti kito žmogaus sveikatą, o gydytojai tuo turėtų kliautis dažniau. Anot T. Spector, jeigu pacientas atrodo vyresnis nei yra iš tikrųjų, jam reikėtų sunerimti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(2)
(7)

Komentarai ()