Šis kukliai atrodantis prietaisas padės tūkstančiams 6-13 metų amžiaus vaikų  (5)

Šia liga serga milijonai žmonių. Ir ji vis dar yra nepagydoma, todėl tuos žmones ji lydi nuo vaikystės iki mirties. Kuri, deja, šiuos žmones aplanko anksčiau nei kitus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, kalbame apie diabetą. Tiksliau - pirmojo tipo diabetą, kurio simptomai pasireiškia ankstyvoje vaikystėje ir yra susiję ne su gyvenimo būdo veiksniais, o su genetika. Diabetas šiais laikais yra kontroliuojama liga. Insulinas gelbsti gyvybes. Jį galima leistis specialiais švirkštais, tačiau vis daugiau žmonių renkasi insulino pompas. Visgi, Virdžinijos universiteto mokslininkai manė, kad galima sukurti ir geresnį įrenginį cukraligės kontrolei. Jį ir matote viršuje.

Tai - dirbtinė kasa. Insulinas - tai polipeptidinis hormonas, kurį gamina kasa. Insulinas reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje, verčia raumenų ir kepenų ląsteles gaminti glikogeną, o riebalų ląsteles gaminti riebalus. Sergant diabetu insulino gamyba yra sutrikusi, pavojingai išauga gliukozės kiekis kraujyje. Taigi, jį tenka kontroliuoti injekcijomis.

 

Insulino injekcijos, žinoma, gelbsti gyvybes, tačiau jos negali pakeisti kasos. Dirbtinė kasa - tai išmanus prietaisas su integruota insulino pompa. Ji nuolat stebi gliukozės kiekį kraujyje ir pagal jį parenka insulino dozę ir injekcijų dažnumą. Tai yra nuolatinis insulino reguliavimas vietoje reguliarių dozių.

Mokslininkai vis dar tobulina šį išradimą. Į klinikinius bandymus buvo įtrauktas 101 6-13 metų amžiaus vaikas. Dalis vaikų gavo dirbtines kasas, dalis toliau nuolat stebėjo gliukozės kiekį kraujyje ir naudojo insulino pompas. Dirbtinė kasa, kurią tobulina „Tandem Diabetes Care“ nėra implantas - šis prietaisas iš esmės užima insulino pompos vietą. Mokslininkai keturis mėnesius rinko duomenis, o tada juos išanalizavo ir paskelbė, kad išmanioji dirbtinė kasa žymiai tiksliau palaiko tinkamą kraujo gliukozės lygį.

 

Dienos metu dirbtinė kasa buvo 7 % efektyvesnė nei įprasto gliukozės matuoklio ir insulino pompos kombinacija. Tačiau naktį naujasis prietaisas buvo net 26 % efektyvesnis. Tai - pakankamai reikšmingi rodikliai, leidžiantys manyti, kad dirbtinė kasa padėtų sumažinti pirmojo tipo diabeto sveikatai keliamas rizikas.

Tačiau mokslininkai nėra visiškai patenkinti šiais rezultatais. Jie nori sukurti dar tikslesnę dirbtinę kasą. Jie taip pat nori atlikti bandymus su dar jaunesniais vaikais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai (5)