Keisčiausias gyvenimo ciklas gamtoje? Šie nariuotakojai valgo tik kartą ir yra suvalgomi savo vaikų  (3)

Manote, kad jūs gyvenate pagal prieš jūsų valią sukurtą tvarkaraštį? Papasakokite tai šioms erkutėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jokio maisto pasirinkimo, jokių nuotykių ir tik vienas partneris visam gyvenimui - skamba liūdnai ir nuobodžiai? Gamtoje tokios sąvokos neegzistuoja.

Vos poros milimetrų dydžio (arba mažesnės) erkutės Adactylidium tikriausiai daugeliui būtų visiškai nežinomos. Jos nėra parazitai, nenešioja ligų ir jų išnykimas, tikriausiai, neturėtų jokių pasekmių ekosistemoms. Tiesą sakant, mokslininkai net nežino, kaip plačiai šios erkutės yra paplitusios. Žinoma, kad jos gyvena Pietų Europoje, tačiau greičiausiai yra paplitusios ir kitur.

Adactylidium patinai gyvena vos kelias valandas. Jie nevalgo ir net neieško poros. Kodėl? Nes susiporuoja dar prieš gimimą.

 

Patelės gimsta jau būdamos nėščios. Adactylidium patelė turi vienintelę užduotį - surasti ir suvalgyti tripso kiaušinėlį. Tripsai - tai smulkių vabzdžių šeriuotais sparnais būrys. Tripso dydis - vos 0,5-5 mm. Kiaušinėliai, žinoma, dar mažesni ir erkutei Adactylidium pakanka vieno. Suvalgiusi kiaušinėlį patelė turi tik laukti - maistingosios medžiagos keliauja jos vaikams.

Adactylidium patelės viduje auga 5-8 patelės ir vienas patinas. Jis apvaisina visas pateles (visas savo biologines seseris) ir tuomet jaunikliai ima graužtis į laisvę. Jie suvalgo savo mamą ir taip gimsta į pasaulį. Į laisvę išeina ir patinėlis, tačiau jis jau būna atlikęs savo biologinę funkciją ir miršta po kelių valandų. Tuo tarpu patelės ieško tripsų kiaušinėlių ir išgyvena apie 4 dienas, kol yra suvalgomos savo jauniklių.

 

Ir tai - tik sėkmės atveju. Jei patelė nesuranda tripso kiaušinėlio, ji žūsta kartu su savo jaunikliais. Ir taip tas keistas gyvenimo ciklas nutrūksta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(32)
(2)
(30)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: