Neįmanomi buteliai - kaip buteliuose atsiranda tokie dideli daiktai?  ()

Pasaulyje yra nemažai entuziastų, kuriems patinka kruopščiai surinkinėti laivus buteliuose. Tai - valandų valandas trunkantis darbas, reikalaujantis gerai ištobulintų įgūdžių, kantrybės ir kruopštumo. Tačiau kartais laivai buteliuose suvenyrų parduotuvėse pardavinėjami labai pigiai. Kaip tai įmanoma? Ir kaip buteliuose atsiranda kortų kaladės, statulėlės, teniso kamuoliukai, Rubiko kubai ir kiti dideli daiktai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš karto reikėtų pasakyti, kad kartais tai yra tikri meno kūriniai-galvosūkiai. Žmonės naudoja virvelių sistemas, pincetus ir net pripučiamus ar nuo drėgmės išsiplečiančius daiktus, kad sukurtų tuos daiktus buteliuose. Tačiau jei toks daiktas pardavinėjamas labai pigia, galite būti tikri, kad jis pro siaurą butelio kakliuką kišamas nebuvo.

Tai kaip tai daroma? Na, viskas labai paprasta. Į stiklinę talpą su plačia anga dedamas pasirinktas daiktas. Tuomet jis uždengiamas karščiui ir liepsnoms atspariu audiniu. Tada stiklas kaitinamas - priklausomai nuo stiklo rūšies, reikia kaitinti visą talpą arba tik angos kraštus. Kai stiklas suminkštėja, suformuojamas butelio kakliukas.

 

Tam tinka tikrai ne bet koks stiklas. Ir visa tai nėra taip paprasta. Norint, kad iliuzija būtų kokybiška, reikia turėti formą, kuri leistų sukurti simetrišką, ilgą ir gražų butelio kakliuką. Entuziastai tokias formas pasigamina iš medienos, o suvenyrų gamyklose yra ir pažangesnių įrenginių.

Įdomu tai, kad kartais taip kuriami galvosūkiai. Žmonės varto butelius su dideliais mazgais viduje ir galvoja, kaip jie ten atsirado. Kaip galvosūkio kūrėjas butelyje užrišo mazgą, kai virvė vos telpa pro butelio kakliuką? Dažnai ieškoma pjūvio vietų ir įskilimų, tačiau jų tiesiog nėra, nes karštas stiklas yra pakankamai lengvai formuojama medžiaga.

 

Taip, beje, kadaise buvo gaminami mokslo instrumentai, kuriems reikalingas vakuumas. Crookeso radiometras yra vienas iš tokių įrankių pavyzdžių. Tam, kad jo mentės suktųsi, jam reikalingas bent jau dalinis vakuumas, kuris pasiekiamas užsandarinant įrenginį stikle. Seras Williamas Crookesas jį išrado dar 1873 metais.

Dar kartą pabrėžiame – taip gaminama tik dalis tokių galvosūkių ir suvenyrų. Naudojami ir kiti, daugiau kruopštumo reikalaujantys metodai. Tiesiog kitą kartą galvodami kaip tokie daiktai buvo sukurti, nepamirškite ir to, kad stiklas yra žmogaus sukurta ir jam pavaldi medžiaga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(64)
(7)
(57)

Komentarai ()