Ištyrė Marinerio slėnio Marse nuotraukas: kas lėmė, kad šios kopos pavirto uolienomis, o ne buvo išpustytos nuolatinių vėjų?  ()

Marse yra daug kopų. Kai kurios jų – tokios senos, kad spėjo pavirsti uolienomis, bet išlaikė kopoms būdingas formas, tokias kaip nuožulnūs šlaitai į vietą pusę ir išlenkti gūbriai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokie įdomūs objektai atrasti ištyrus Marinerio slėnio nuotraukas. Žemėje į uolas suspaustos kopos ilgai neišliktų dėl nuolatinės erozijos ir tektoninių plokščių judėjimo, tačiau Marse, nors ir paveiktos aplinkos veiksnių, kopos išliko apie milijardą metų.

Šių fosilizuotų (tiksliau sakant – litifikuotų) kopų panašumas į šiandienines leidžia spręsti, kad prieš milijardą metų Marso atmosferos slėgis ir klimato sąlygos buvo panašios į šiandienines. Taip pat jų egzistavimas įrodo, kad kopos Marse formavosi tikrai ilgą laiką.

Tolesni šių kopų tyrimai ir kitur galbūt esančių suakmenėjusių kopų paieškos padės geriau suprasti Raudonosios planetos evoliuciją. Vienas svarbus ir kol kas neatsakytas klausimas yra turbūt pats akivaizdžiausias – kas lėmė, kad šios kopos pavirto uolienomis, o ne buvo išpustytos nuolatinių vėjų?

Tyrimo rezultatai publikuojami JGR Planets.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()