Suomių mokslininkai mano suradę raktą į plikimo gydymą - eksperimentai su pelėmis buvo labai sėkmingi  (5)

Plikimas yra dažna vyrų problema. Ir daug kas pasakytų, kad tai nėra rimta sveikatos bėda - nemažai vyrų apskritai savanoriškai renkasi tokią išvaizdą. Tačiau kitiems plaukų netekimas yra stiprus psichologinis smūgis. Dabar mokslininkai Suomijoje mano suradę sprendimą - plikimą įmanoma išgydyti!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmonės nuolat netenka plaukų. UV spinduliai, vėjas, priežiūros priemonės, plaukų džiovintuvai, rankšluosčiai - per dieną žmogus netenka apie 500 milijonų odos ląstelių ir 1,5 gramų plaukų. Įprastai susidėvėję plaukai yra pakeičiami naujais. Kai šis procesas sutrinka, žmogus ima plikti.

Plikimas kamuoja daugumą vyresnio amžiaus vyrų. Jei jūsų tėtis ar vienas iš senelių neturi plaukų, greičiausiai tai yra ir jūsų ateitis. Kai kurioms moterims nuplikę vyrai atrodo labai seksualūs. O ir vyrai dažnai sako, kad tai - praktiška ir ne taip jau blogai atrodanti šukuosena.

Tačiau kiti už savo plaukus aukoja tūkstančius eurų ir valandų valandas įvairių terapijų kabinetuose. Turbūt net nereikia sakyti, kad mokslininkai yra labai susidomėję plikimu ir norėtų jį išgydyti. Tiksliau - užkirsti jam kelią.

 

Helsinkio universiteto mokslininkai atliko tyrimus ir nustatė, kad naujo plauko folikulo auginimui pasiruošusios kamieninės ląstelės turi pakeisti savo metabolinį būvį - jos pereina nuo glutamino-pagrindo metabolizmo ir ląstelinio kvėpavimo prie glikolizės. Šį pokytį pradeda baltymas žymimas kaip RICTOR. Mokslininkai nustatė, kad RICTOR baltymo trūkumas sukelia kamieninių ląstelių žuvimą. Taip plaukų folikulai nebėra atnaujinami ir žmogus ima plikti.

Mokslininkai atliko eksperimentus su genetiškai modifikuotomis pelėmis, kad patvirtintų RICTOR baltymo funkciją. Tos pelės, kurių organizmuose trūko RICTOR baltymo, ėmė plikti. Mokslininkai nustatė, kad glutaminazės inhibitoriai tokiose pelėse atstatė kamieninių ląstelių funkciją ir plikimas galėjo būti sustabdytas.

 

Šis tyrimas gali padėti gydyti plikimą, tačiau jis taip pat gerina mokslininkų žinias apie kamienines ląsteles apskritai. Galbūt plikimo sustabdymas atrodo kaip labai paviršutiniškas tikslas, tačiau šis tyrimas prisidės prie senėjimo tyrimų apskritai. Begydydami plikimą mokslininkai gali gauti žinių, kurios padės tvarkyti su kitomis su senėjimu siejamomis problemomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(31)
(3)
(28)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: