Mokslininkai pagaliau identifikavo keistos gama spinduliuotės šaltinį - tai yra neutroninė žvaigždė su mįslinga kompanione  ()

Po daugybę metų trukusių paieškų identifikuotas neįprastas gama spindulių šaltinis – keista neutroninė žvaigždė su labai mažos masės kompanione.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gama spindulių šaltinis aptiktas dar 1999 metais, o nuo 2009 metų įtariama, kad spindulius skleidžia neutroninė žvaigždė. Tačiau nebuvo aptikta pulsuojančios radijo spinduliuotės, kurią įprastai skleidžia šie objektai. 2014 metais nustatyta, kad šaltinis yra dvinarė sistema su labai trumpa, vos 79 minučių trukmės, orbita.

Dabar sistemos savybės nustatytos dar geriau, pasinaudojus daugybės savanorių dedikuotais kompiuterių grafinių plokščių resursais Einstein@Home projekte. Labai detaliai nagrinėjant gama ir radijo spinduliuotės stebėjimų duomenis, paaiškėjo, kad neutroninė žvaigždė per sekundę aplink savo ašį apsisuka 30 tūkstančių kartų. Tai daro ją vienu greičiausiai besisukančių pulsarų.

 

Jos magnetinio lauko stipris siekia 40 milijonų gausų – daugybę kartų daugiau, nei Žemės (~0,5 gauso), bet kartu mažesnis, nei bet kurios kitos žinomos neutroninės žvaigždės. Tai gali būti viena iš priežasčių, kodėl neaptikta radijo spinduliuotės.

 

Kompanionės masė yra mažytė, vos vienas procentas Saulės masės arba dešimt Jupiterio masių. Tai greičiausiai nėra planeta, o kadaise buvusi žvaigždė, kurią neutroninės kompanionės spinduliuotė tiesiog išgarino.

Tyrimo rezultatai publikuojami Astrophysical Journal.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()