„Daiktas“: kaip sovietų dovanotame herbe paslėptas pasiklausymo prietaisas veikė be jokio energijos šaltinio – amerikiečių bei britų mokslininkai negalėjo patikėti jo paprastumu  (2)

Šaltasis karas buvo ne tik ginklavimosi varžybų, kosminių lenktynių ir įtampos, bet ir didžiulio šnipų aktyvumo metas. Ir viskas prasidėjo labai anksti. Dar 1945-ųjų rugpjūtį JAV ambasadorius Williamas Averellis Harrimanas gavo sovietų dovaną – medinį JAV herbą, kuris iš karto buvo pakabintas ambasadoje Maskvoje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-10-30 „Daiktas“: kaip sovietų dovanotame herbe paslėptas pasiklausymo prietaisas veikė be jokio energijos šaltinio – amerikiečių bei britų mokslininkai negalėjo patikėti jo paprastumu  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ta dovana, kurią Harrimanui padovanojo pionieriai. Tai buvo draugiškumo ženklas, kaip tuomet buvo teigiama. JAV ir Sovietų sąjunga Antrojo pasaulinio karo metais turėjo bendrą priešą, tačiau draugyste šių santykių nebuvo galima pavadinti.

1951 metais vienas britų radijo operatorius ėmė girdėti amerikiečių pokalbius, nors bandė klausytis sovietų oro pajėgų pranešimų. Iš karto tapo aišku, kas vyksta – kažkur JAV ambasadoje yra pasiklausymo prietaisas. Netrukus jis buvo surastas tame Antrojo pasaulinio karo pabaigoje padovanotame herbe.

Už medinio erelio buvo ertmė, kurioje buvo mažytis pasiklausymo prietaisas su 23 cm ilgio antena. Amerikiečiai negalėjo patikėti, kad jo nesurado anksčiau, tačiau „Daiktu“ pramintas įrenginys buvo labai mažas ir neturėjo jokio energijos šaltinio. Taip, supratote teisingai – „Daiktas“ neturėjo nei baterijų, nei prieigos prie elektros tinklo.

 
Išskirtinė proga - 3 kartus pigiau parduodami naujausi ir aukščiausios klasės „Lanmodo Vast Pro“ vaizdo registratoriai, pirmoji partija tiesiog iššluota (įrašų pavyzdžiai, Video)
2807 2

„Lanmodo Vast Pro“ - yra naujausios kartos automobiliniai vaizdo registratoriai. Jie rinkoje dar tik pradeda pasirodyti ir gamintojas šiuo metu juos siūlo įsigyti už labai gerą kainą.

Išsamiau

 

„Daiktas“ gali būti laikomas RFID technologijos pradininku, nes jam veikti nereikia aktyvių komponentų. Mažos kapsulės centre buvo 75 mikrometrų storio membrana, kuri, kartu su korpuse esančia tuštuma ir keliais komponentais, veikė kaip kondensatorinis mikrofonas.

Pati antena, kuri tikriausiai veikė 330 MHz dažniu, nebuvo prijungta prie siųstuvo. Tai reiškia, kad „Daiktui“ reikėjo išorinio radijo bangų šaltinio. JAV Nacionalinio saugumo agentūra tai vadino „apšvietimu“ – kažkas turėjo apšviesti „Daiktą“ tinkamo dažnio radijo bangomis.„Daiktas“ tas bangas moduliavo, keitė pagal membranos vibracijų sukuriamus elektrinės talpos pasikeitimus. Tuos pasikeitimus buvo galima užfiksuoti, taip išgirstant, apie ką buvo kalbama netoli dovanoto herbo.

 

Šį prietaisą sukūrė Leonas Tereminas (gimęs kaip Levas Termenas), kuris yra žinomas kaip teramino, elektroninio muzikos instrumento, išradėjas. „Daiktą“ ištyrę amerikiečių ir britų mokslininkai negalėjo patikėti jo paprastumu. Tikėtina, kad jis būtų veikęs bent kelis dešimtmečius. Vėliau panašius prietaisus naudojo britai, amerikiečiai, kanadiečiai ir australai.

 
 

 

O amerikiečiai atidžiau vertina sovietų dovanas. Tik tai nepadeda – ir po to JAV ambasadoje buvo aptikta daugybė pasiklausymo prietaisų.

1960 metais, po U-2 šnipų lėktuvo numušimo, amerikiečiai sovietams kartojo „Daikto“ istoriją, kaip pavyzdį, kad šnipinėjimo incidentai tarp šių šalių nėra naujiena.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(146)
(3)
(143)

Komentarai (2)