Kitoks energinis gėrimas - kodėl romėnai gėrė ožkų išmatas?  (2)

Parduotuvių lentynose yra net keli skirtingi gėrimai, kuriuos gamintojai nori pasiūlyti aktyviems žmonėms. Sportuojate? Jums reikia elektrolitų. Jaučiatės pavargę? Štai jums energinis gėrimas su kofeinu. Tačiau Romos imperijos laikais tokių gėrimų nebuvo. Tiesa, Plinijus Vyresnysis aprašė vieną alternatyvą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Plinijus Vyresnysis, gyvenęs 23-79 mūsų eros metais, buvo romėnų gamtininkas, filosofas, rašytojas, istorikas, jaunystėje tarnavęs Romos karo laivyne.

Jis garsėjo kaip labai smalsus žmogus, entuziastingas keliautojas ir kilmingųjų žmonių draugas. Vienas iš geriausių jo draugų buvo imperatorius Vespasianas.

Plinijaus smalsumas ir pastabumas jo raštus pavertė ypatingai vertingais istoriniais šaltiniais. Tiesa, tas pats smalsumas tapo ir jo mirties priežastimi - Plinijus Vyresnysis žuvo stebėdamas Vezuvijaus ugnikalnio išsiveržimą.

 

Bet kuriuo atveju, Plinijaus raštuose galima pastebėti daug įdomių faktų. Pavyzdžiui, jis rašo, kad romėnų sportininkai, norintys įgyti daugiau ištvermės ir jėgų, geria ypatingą gėrimą - ožkų išmatų miltelius su actu. Pasak Plinijaus, šį gėrimą gerdavo ir pats Neronas, kai eidavo į jojimo treniruotes.

Šlykštu? Taip. Tačiau laikai buvo kiti ir supratimas buvo kitoks. Be to, romėnai ožkų išmatas pritaikydavo ne tik sportiniams gėrimams gaminti.

Plinijus rašo, kad ožkų išmatos ar iš jų pagaminti preparatai puikiai tiko žaizdoms gydyti. Nors dabar tai atrodo kaip receptas pavojingai infekcijai, ožkų išmatos buvo dedamos ir ant kraujuojančių žaizdų. Lygiai taip pat buvo gydomos ir įvairios odos problemos.

 

Plinijus teigė, kad geriausia ožkų išmatas rinkti pavasarį, bet jei labai reikia, jas galima naudoti ir šviežias. Jos buvo sutrinamos ir naudojamos kaip milteliai. Tiesa, dėl akivaizdžių priežasčių tie milteliai dar buvo saldinami medumi ar kitais priedais. O pats energinis gėrimas kartais buvo maišomas su pienu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(5)
(8)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: