Nuotraukoje pamatėte tokį atspindį akyse? Tai byloja apie rimtą akių ligą  (1)

Manoma, kad katarakta yra senatvės liga, bet ją sukelti gali ir kitos priežastys. Taip pat neretai manoma, kad tai – lengvai pagydoma liga, todėl neskubama kreiptis į medikus, tačiau svarbu žinoti, kad kataraktai subrendus, didėja rimtų komplikacijų tikimybė, regos pagerėjimą stabdo kitos akių ligos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Katarakta – akių liga, kai lęšiukas, esantis akies viduje, netenka skaidrumo ir trukdo gerai matyti. Specialistai skaičiuoja, kad tai – viena dažniausių regėjimo netekimo priežasčių. Tiesa, laiku diagnozuotas susirgimas lemia lengvesnį ir greitesnį regėjimo sugrąžinimą.

Dažniausia kataraktos vystymosi priežastis yra amžius. Tad ši liga vadinama amžiaus arba senatvės liga. Tačiau gali būti ir kitų priežasčių: lęšiukas pradeda anksčiau drumstėti trumparegiams, žmonėms, persirgusiems kokiu nors akių uždegimu, sergantiems cukralige, rūkantiems, turintiems aukštą kraujospūdį, antsvorį ar ilgai vartojantiems tam tikrus vaistus, pavyzdžiui, hormoninius preparatus.

Kataraktą galima pastebėti, jeigu jau yra visiškai sudrumstėjęs lęšiukas – subrendusi baltoji katarakta. Tada vyzdys yra ne juodos, o baltos spalvos. Tokių atvejų pasitaiko, bet vis rečiau. Katarakta dar gali išsivystyti, jei viena akis būna patyrusi traumą. Tada vystosi vienos akies trauminė katarakta.

 

Liga įveikiama tik operuojant. Pašalinamas sudrumstėjęs natūralus akies lęšiukas ir implantuojamas dirbtinis lęšis. Pacientų amžius būna labai įvairus i rklysta tie, kurie delsia ir nesikreipia į gydytoją, nes kataraktai subrendus didėja rimtų operacijos komplikacijų tikimybė, regos pagerėjimą stabdo kitos akių ligos, o ir prisitaikyti prie įprasto socialinio gyvenimo būna daug sunkiau.

Operacijos baimintis nereikėtų. Paciento priežiūra po kataraktos opercijos užtikrinama iki 24 val. Žmogus namo gali vykti tą pačią dieną, po operacijos praėjus 2–3 val. Arba gali vykti ir kitą dieną, po operacijos praėjus 24 val. Jei pacientui reikalinga ilgesnė priežiūra, ji gali būti pratęsta iki 48 val. O štai laikotarpis po operacijos tęsiasi mėnesį. Būtina lašinti lašus, kuriuos paskiria operavęs gydytojas, ir, žinoma, yra tam tikri įprasto gyvenimo būdo apribojimai: apie dvi savaites nevairuoti, neskaityti, apie mėnesį nekelti daugiau kaip 5 kg. Vėliau žmogus grįžta į įprastą savo gyvenimo ritmą.

 

Operacija atliekama kartą gyvenime, nors kartais dėl įvairių priežasčių, kurių yra nemažai, ima vystytis antrinė katarakta. Bet antrinė katarakta gydoma lazeriu, lęšiukas nekeičiamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: