JAV patvirtinta pirmoji medicininė priemonė prieš košmarus - jos kūrėjus įkvėpė šunys  ()

Potrauminio streso sindromas (PTSD) kamuoja pačius įvairiausius žmones. Ypač dažnai nuo šio sutrikimo kenčia buvę kariai, seksualinio priekabiavimo aukos, įvairias katastrofas išgyvenę žmonės. Ir juos dažnai kamuoja košmarai. Tačiau amerikietis Tyleris Skluzacekas išrado paprastą technologiją, kuri tuos košmarus gali padėti išsklaidyti. Ir jos veikimo principą Skluzacekas sugalvojo žiūrėdamas į dirbančius šunis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

PTSD simptomai niekur nedingsta metų metus. Net ir keli dešimtmečiai po traumuojančios patirties negali ištrinti tų sunkių protinės ligos pėdsakų ir žmogus kenčia. Dažnai PTSD įsivaizduojama, kaip fejerverkų baimė, tačiau tai - tik labai mažas ir retas simptomas. Kur kas daugiau PTSD pacientų kenčia nuo kitų simptomų - įkyrių minčių, nerimo ir košmarų. Košmarai gali būti ir tokie baisūs, kad kai kurie žmonės tiesiog bijo eiti miegoti.

Tai žinodamas Skluzacekas 2015 metais sukūrė paprastą technologiją, kuri gali išsklaidyti košmarus. Išmaniajam „Pebble“ laikrodžiui jis suteikė naują funkciją - kai naktį žmogus imdavo neįprastai daug judėti ir padažnėdavo jo širdies ritmas, laikrodis imdavo vibruoti. Taip įrenginys nebūtinai pažadindavo jį dėvintį žmogų, tačiau miego ritmas būdavo pakankamai sujaukiamas, kad sapnas nutrūktų.

 

Įdomu tai, kad tai nėra visiškai originali Skluzaceko idėja. Jei miegate ne vienas, tikriausiai ir jums yra tekę raminti košmarą sapnuojančią antrąją pusę. PTSD sergantys žmonės kartais renkasi specialiai apmokytus šunis, kurie jiems padeda ištikus krizei. Jie jaučia, kai žmogus sapnuoja košmarą ir ima veikti - laižo veidą ar švelniai baksnoja nosimi, kol žmogus pabunda.

„Pebble“ laikrodžiai jau negaminami, todėl įkūręs kompaniją „NightWare“ Skluzacekas ėmė modifikuoti „Apple Watch“. Didelių modifikacijų nereikia - tai tėra programiniai pakeitimai. Idealiu atveju, pajutęs, kad žmogus sapnuoja košmarą, laikrodis ims vibruoti, tačiau naudotojo nepažadins. Toks signalas tiesiog nutrauks sapną ir žmogus ryte tikriausiai net nežinos, kad buvo išgelbėtas nuo streso.

 

Skamba kaip labai vertinga, bet kiek per daug paprasta priemonė? JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) taip nemano - „NightWare“ gavo institucijos palaiminimą. Tai reiškia, kad šią priemonę bus galima pardavinėti kaip terapinį prietaisą.

Daug kas įsivaizduoja, kad potrauminio streso sindromas yra retas sutrikimas. Iš tikrųjų, tikėtina, kad jūs pažįstate bent vieną žmogų, kenčiantį nuo šios ligos simptomų. Skaičiuojama, kad 5-8 % žmonių per savo gyvenimą savo protu patirs PTSD. Ir jiems reikės pagalbos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()