Mokslininkai išrado nematomumo odą - nešiotoją paslėptų ir nuo IR spindulių kamerų  ()

Nematomumo apsiaustai domina ne tik fantastinių filmų kūrėjus, išdykusius vaikus ir karines pajėgas, bet ir mokslininkus. Ir dabar Seulo nacionalinio universiteto mokslininkai mano sukūrę šį tą verto dėmesio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norėdami sukurti funkcionalią nematomumo odą mokslininkai pažvelgė į tikrus maskuotės meistrus - kalmarus bei aštuonkojus. Šie jūrų gyvūnai atkartoja ne tik aplinkos spalvas, bet ir tekstūrą. Jei mums pavyktų taip užsimaskuoti, galėtume nuveikti išties daug - jūs tikriausiai įsivaizduojate, koks naudingas žmogui būtų nematomumas. Nuo slaptų karinių operacijų, žvalgybos ir teisėsaugos tyrimų, iki gyvosios gamtos stebėjimų - nematomumo apsiaustas mums būtų labai naudingas.

Taigi, mokslininkai sukūrė ypatingą termochrominę medžiagą. Termochrominės medžiagos, beje, nėra naujiena - tikrai esate matę puodelius, kurie nuo karščio pakeičia spalvą. Naujasis prietaisas, kurį mokslininkai vadina oda, yra labai plonas ir nuo karščio keičia spalvą, taip prisitaikydamas prie aplinkos. Kol kas automatiškai jis to padaryti negali, tačiau pradžia yra įdomi.

 

Ankstesnės termochrominės medžiagos nebuvo tinkamos nematomumui pasiekti, nes spalvą jos keičia labai lėtai. Norėdami pagreitinti šį procesą mokslininkai į prietaisą tiesiai po termochrominės medžiagos sluoksniu įterpė elektrai laidų sluoksnį. Toks daugiasluoksnis prietaisas spalvą keičia gerokai greičiau. Kadangi į jį yra įterptos trys pagrindinės spalvos - raudona, žalia ir mėlyna - jis gali prisitaikyti praktiškai prie bet kokių paviršių. Jį sudaro keli moduliai, kurie galėtų būti visai maži, leisdami nukopijuoti net ir kintančių paviršių spalvas.

 

Tačiau tai dar ne viskas. Tamsoje tas pats prietaisas dėvėtoją galėtų paslėpti ir nuo IR spindulių kamerų, kurios fiksuoja viską, kas yra šilta. Taigi, toks prietaisas būtų itin naudingas kariams.

Tačiau kol kas dar nėra. Mokslininkai sukūrė tik visai mažą pavyzdį, kurį dar reikia vystyti ir tobulinti, kol jis galės paslėpti bent jau žmogaus rankos daiktus. Ir spalvos nuskaitymą dar teks tobulinti. Tačiau tai - įdomios technologijos vystymo pradžia ir bus įdomu, kuo visa tai pavirs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(20)
(2)
(18)

Komentarai ()