Andromedos galaktika naktiniame danguje yra didesnė nei Mėnulis. Tad kodėl jos nematome?  ()

Andromeda yra arčiausiai mūsų esanti didelė galaktika. Ji nusidriekusi per 140 000 šviesmečių ir yra 40 proc. didesnė už mūsų Paukščių Tako galaktiką, kurios diametras siekia 100 000 šviesmečių. Andromeda nuo mūsų yra nutolusi per 2,5 milijono šviesmečių – arba per 25 Paukščių tako diametrus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-12-28 Andromedos galaktika naktiniame danguje yra didesnė nei Mėnulis. Tad kodėl jos nematome?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi, šviesa nuo vienos galaktikos iki kitos keliauja 2,5 milijono metų. Tad jeigu smalsus ateivis iš Andromedos galaktikos šiuo metu žiūri su teleskopu į mus, jis mato tik saujelę Žemėje vaikštančių australopitekų.

Skaičiuojant kilometrais, Andromeda nuo mūsų yra nutolusi per 250 kvintilijonų kilometrų. Palyginimui, Mėnulis nuo mūsų yra nutolęs vos per 400 000 kilometrų, todėl Andromeda yra toliau nuo mūsų 625 trilijonus kartų.

Nepaisant viso to, Andromeda yra šalia mūsų esanti galaktika - kone kaimynė – ir vienintelė, kuri juda link mūsų. Mat „nedidelis“ tarp galaktikų esantis atstumas reiškia, kad galaktikas veikia gravitacija, kuri šiuo atveju yra stipresnė nei Visatos plėtimosi jėga, kuri iš esmės stumia visas galaktikas viena nuo kitos.

 

Ir maždaug po 4 milijardų metų Andromedos galaktika susidurs su Paukščių taku, ir jos kartu suformuos itin didelę vieną galaktiką. Žinoma, mūsų tuo metu jau nebebus.

Andromeda yra vienas iš nedaugelio objektų naktiniame danguje, kurį galima pamatyti plika akimi. Žinoma, jeigu žinosite kur žiūrėti. Naktiniame danguje ji atrodo tarsi mažytė žvaigždė.

Tačiau iš tiesų ji yra taip toli nuo mūsų, kad mes įžiūrime tik itin tankų Andromedos branduolį. Jeigu visa galaktika būtų pakankamai ryški, ji naktiniame danguje atrodytų gerokai didesnė – didesnė net už Mėnulį! Ir visa tai, turint omenyje, kad ji yra nuo mūsų nutolusi per 2,5 milijono šviesmečių. Tai yra labai iškalbinga, kalbant apie Andromedos galaktikos dydį, kuris, kaip minėta, siekia 140 000 šviesmečių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(47)
(4)
(43)

Komentarai ()

Susijusios žymos: