Keičiama tvarka: nuo koronaviruso galės paskiepyti daugiau žmonių  ()

Vakcina nuo koronaviruso nuo šiol bus galima paskiepyti daugiau žmonių. Europos vaistų agentūra įteisino vadinamosios „šeštosios dozės“ vakcinos nuo koronaviruso naudojimą. Apie būtinybę tai įteisinti kalbama kone nuo pat vakcinos atsiradimo.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-01-09 Keičiama tvarka: nuo koronaviruso galės paskiepyti daugiau žmonių  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Penktadienį Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba pranešė, kad Europos vaistų agentūros (EVA) Žmonėms skirtų vaistinių preparatų komitetas (angl. CHMP) rekomendavo atnaujinti informaciją apie vakciną „Comirnaty”, kad būtų paaiškinta, jog kiekviename flakone yra 6 vakcinos dozės.

Norint iš vieno flakono ištraukti šešias dozes, reikia naudoti mažo neveikos tūrio švirkštus ir (arba) adatas. Mažo neveikos tūrio švirkšto ir adatos derinio neveikos tūris turėtų būti ne didesnis kaip 35 mikrolitrai. Jei naudojami standartiniai švirkštai ir adatos, vakcinos gali nepakakti, kad iš flakono būtų ištraukta šeštoji dozė.

Jei vakcinos kiekis, likęs flakone po penktosios dozės ištraukimo, negali užtikrinti visos dozės (0,3 ml), sveikatos priežiūros specialistas turi išmesti flakoną ir jo turinį. Vakcinos negalima pritraukti iš kelių flakonų, kad būtų sudaryta visa dozė, o nesuvartotą vakciną reikia išmesti praėjus 6 valandoms po jos praskiedimo. Daugiau informacijos apie visus „Comirnaty“ naudojimo veiksmus rasite atnaujintuose vaistinio preparato informaciniuose dokumentuose.

 

Vakciną “Comirnaty“ sukūrė farmacinės kompanijos „BioNTech“ ir „Pfizer“. Vakcina siekiama užkirsti kelią COVID-19 ligos plitimui tarp vyresnių nei 16 metų amžiaus asmenų. Vakcinos registracija buvo patvirtina 2020 metų gruodžio 21 dieną.

Nors ant vakcinos nuo COVID-19 pakuotės nurodytos 5 dozės, tačiau medikai pastebi, kad dažname buteliuke skiepų užtenka ir didesnei daliai pacientų.

Kauno klinikų Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas Šarūnas Mačinskas ketvirtadienį vykusioje nuotolinėje spaudos konferencijoje pasakojo, kad sprendimai dėl vadinamosios „šeštosios dozės“ yra labai laukiami.

„Dėl „šeštos dozės“ mes labai laukiame sprendimų, kaip elgtis su „šešta doze“, nes, vakciną praskiedus ir paruošus naudojimui, saugojimo terminas yra labai trumpas – ji turi būti sunaudojama per 5 valandas. Tai reiškia, kad jų panaudoti tolimesniu metu nebėra galimybės. Todėl jos, pasibaigus terminui, ir yra naikinamos nustatyta tvarka“, – Š. Mačinską citavo naujienų agentūra ELTA.

 

Kauno klinikų Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas pridūrė: „Yra nurodyta, kad įstaiga, organizuojanti skiepijimą, yra atsakinga už tinkamą likutinių produktų – t. y. ampulių ir likusių skysčių – sunaikinimą reikalavimų nustatyta tvarka“.

Iki šiol skiepų nuo koronaviruso likučiai būdavo sunaikinami.

„Vadovaujamasi visomis nustatytomis tvarkomis, todėl jokių galimybių joms (vakcinų likučiams – ELTA) kažkur patekti į pašalinę išorę nėra“, – ketvirtadienį aiškino Š. Mačinskas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Giedrė Balčiūtė
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()