Mažai kam žinoma istorija: kaip vežiodamas JAV prezidentą R. Nixoną SSRS vadovas kėlė siaubą ir kuo baigėsi L. Brežnevo lakstymai su „Rolls-Royce“ automobiliais  ()

Beveik du dešimtmečius (1964-1982 m.) SSRS vadovavęs Leonidas Brežnevas darbo metu vairavo sovietų šalį į komunizmą, o laisvalaikiu su didžiausiu malonumu sėsdavo prie Vakaruose gamintų automobilių vairo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

L.Brežnevo veidas nušvito šypsena. JAV prezidentas Richardas Nixonas padovanojo jam naujutėlaitį „Lincoln Continental“.

Naująjį žaisliuką reikėjo kuo greičiau išbandyti. L.Brežnevas įkalbino R.Nixoną lipti į mašiną, o pats sėdo prie vairo. Asmeninės apsaugos siaubui, JAV vadovas pasigėdijo atsisakyti.

SSRS ir JAV vedė derybas dėl strateginės branduolinės ginkluotės apribojimo. Šalys susitarė ir išvyko į Amerikos prezidento vasaros rezidenciją Kemp Devide. Buvo 1973-iųjų birželis.

Dviejų tada galingiausių pasaulio valstybių lyderiai žvaliai išvažiavo iš rezidencijos kiemo į siaurą kalnuotą kelią. L.Brežnevas buvo įpratęs savo šalyje lakstyti gatvėmis, kurias prieš tai apsaugos tarnybos išvalydavo nuo kitų automobilių. Tuo pačia stiliumi jis nusprendė važiuoti ir dabar. Keleivį R.Nixoną apėmė siaubas.

Adrenalino įkvėptas L.Brežnevas serpantinu lėkė 80 km per val. greičiu. R.Nixonas žinojo: priekyje laukia labai pavojingas posūkis.

„Lėtink, lėtink!“, – šaukė R.Nixonas garbiam svečiui. Šį epizodą jis aprašė savo autobiografijoje.

„Pačiame posūkyje Brežnevas staigiai nuspaudė stabdžius ir pasuko vairą. Padangos sucypė“, – prisiminė R.Nixonas.

Automobilis pačiuožė ir sustojo kelkraštyje. L.Brežnevas patenkintas nusišypsojo. Sustingęs iš siaubo R.Nixonas paprašė jo grįžti į Kemp Devidą.

„Jūs vairuojate ne amerikietiškai“

 

Po tokios smagios kelionės L.Brežnevas pagyrė automobilį: „Labai geras, puikiai rieda“

„Jūs esate puikus vairuotojas, aš niekada nebūčiau išsitekęs tame staigiame posūkyje tokiu greičiu“, – atsakė R.Nixonas.

„Diplomatija ne visada yra lengva“, – prisiminimuose pridūrė JAV prezidentas.

Po renginių Kemp Devide valstybinis vizitas tęsėsi Vašingtone. L.Brežnevas labai norėjo pamatyti, kaip naujas automobilis elgsis mieste. Bet šįkart slaptosios tarnybos jau buvo pasirengusios ir uždraudė aukšto rango svečiui net paliesti „Lincoln“.

L.Brežnevas buvo atkaklus. Jis pasakė, kad galėtų užsimaskuoti: dideli saulės akiniai puikiai paslėps jo legendinius antakius. Niekas negalėtų jo atskirti nuo paprasto Vašingtono gyventojo, kuris sekmadienį kur nors važiuoja, tvirtino SSRS vadovas.

Jis pasidalijo mintimis su JAV valstybės sekretoriumi Henry Kissingeriu, kuris jau buvo važinėjęs automobiliu kartu su L.Brežnevu per vizitą Maskvoje.

„Esu važiavęs su jumis ir žinau, kad jūs vairuojate ne amerikietiškai“, – pasakė valstybės sekretorius.

 

H.Kissingeris įsakė iki vizito pabaigos konfiskuoti dovanotąjį „Lincoln“. Komunistų lyderis savo amerikietišką automobilį kitą kartą išvydo jau tėvynėje.

Nesigėdijo prašyti

Iki savo mirties 1982-aisiais L.Brežnevas išbuvo SSRS galva 18 metų. Jo vadovavimo pradžioje sovietų ekonomika augo, tačiau paskui metai po metų nugrimzdo į absoliutų sąstingį. Nors šalis sustojo, jos lyderis buvo pašėlęs lakstūnas.

Komunistų vadovas dievino greitus automobilius, ypač – vakarietiškus ir brangius.

Pasaulio politikos elitas buvo daug girdėjęs apie šią L.Brežnevo aistrą.

„Jei kam reikėjo užmegzti gerus santykius su Brežnevu ar Sovietų Sąjunga, reikėjo padovanoti gerą automobilį. Daugelio šalių vadovai taip ir darydavo“, – pasakojo Rygos senų automobilių muziejaus kuratorius Juris Vanagas. Šiame muziejuje yra surinkta didelė Kremliaus lyderių automobilių kolekcija.

Kai aštuntojo dešimtmečio pradžioje L.Brežnevas lankėsi Prancūzijoje, prezidentas Georges‘as Pompidou jam padovanojo „Citroen SM“ ir „Renault 16“.

Vokietijos Fedracinės Respublikos kancleris Willy Brandtas įteikė L.Brežnevui limuziną „Mercedes Benz 600“. Tokių specialiai įrengtų šešių durų automobilių buvo sukurti tik du egzemplioriai, o antrasis – beveik toks pat – padovanotas Japonijos imperatoriui.

 

Savo ruožtu iš Japonijos L.Brežnevas atvežė „Nissan President“. Pirmasis toks automobilis buvo pagamintas kaip Japonijos ministro pirmininko oficialus automobilis, antrasis surinktas specialiai L.Brežnevui.

SSRS vadovas nesidrovėjo prašyti padovanoti automobilį. Neatsitiktinai „Lincoln“ jam buvo įteiktas Kempn Devide. Per diplomatinę tarnybą komunistų lyderis pranešė, kad tokia dovana jį padarys nepaprastai laimingu.

1966 m. Italijos komunistų partija L.Brežnevui padovanojo „Maserati Quattroporte“. Tada šis automobilis buvo vienas brangiausių ir galingiausių keturių durų sedanų pasaulyje.

Susidūrė su sunkvežimiu

Po R.Nixono dovanoto „Lincoln“ mėgstamiausias L.Brežnevo automobilis buvo „Rolls-Royce“. 1966 m. Anglijos karalienė Elizabeth II jam įteikė vieną modelį.

Vieną šaltą 1980-ųjų naktį L.Brežnevas sėdėjo prie vairo pakeliui į Maskvą. Jis lėkė taip greitai, kad apsauga vargiai galėjo spėti įkandin. Kelias buvo tuščias, bet staiga iš kažkur atsirado sunkvežimis. L.Brežnevas nespėjo sustabdyti ir mašinos susidūrė.

 

Generalinis sekretorius atsipirko sumušimais, ko negalima pasakyti apie „Rolls-Royce“.

Apie avariją niekur nebuvo skelbta. L.Brežnevas, kurio veide buvo mėlynės, porą savaičių praleido „peršalęs“ ir nesirodė viešumoje.

Dabar tas pats „Rolls-Royce“ eksponuojamas Rygos senųjų automobilių muziejuje. Vaškinė L.Brežnevo lėlė sėdi prie vairo su siaubu veide.

„Tada sudaužytą „Rolls-Royce“ paslėpė Kremliaus garaže. Kai devintojo dešimtmečio pabaigoje Rygos senų automobilių muziejus dar tik kūrėsi, mūsų ekspozicijos rinkėjas susipažino su reikalingais žmonėmis. Jam kažką pavyko įtikinti atiduoti automobilį mums. Tikriausiai, pora KGB pareigūnų gavo kyšius“, – nesileisdamas į detales sakė muziejaus kuratorius J.Vanagas.

„Rolls-Royce“ kompanija ne kartą kreipėsi į mus ir reikalavo pašalinti automobilį iš parodos. Jie mano, kad ši sudaužyta mašina kenkia jų reputacijai. Mes nesutikome. Jei neklystu, tai vienintelis pasaulyje eksponuojamas sulamdytas „Rolls-Royce“, – pridūrė J.Vanagas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(60)
(3)
(57)

Komentarai ()