Vos ketvirtas kartas per pastaruosius 42 metus: Sacharos dykuma pasidengė ledo kristalais (Foto, Video)  (3)

Sacharos dykuma yra labai karšta, sausa ir apskritai nesvetinga. Taip, čia lyja, ir taip, ji išmarginta žaliomis oazėmis, tačiau šioje dykumoje sniegas ar ledas stebimas itin retai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesą sakant, šis retas įvykis yra tik ketvirtas per pastaruosius 42 metus. Laimei, vietinis fotografas Karimas Bouchetata užfiksavo šį neįprastą reginį.

Sacharos dykuma yra didžiausia karšta dykuma pasaulyje (8,6 mln. km² ploto), besidriekianti per Šiaurės Afriką nuo Atlanto vandenyno iki Raudonosios jūros, todėl pamatyti ledo kristalais spindinčią dykumą gana neįprasta.

Afrikoje, žinoma, yra sniego. Kilimandžarą Tanzanijoje dengia snieguota kepurė, o Atlaso kalnuose, esančiuose tik 72 kilometrus nuo Marakešo, Oukaimedenui vargu ar tenka garbė būti aukščiausiu Afrikos slidinėjimo kurortu, esančiu 3200 metrų aukštyje.

Tačiau Bouchetata užfiksavo ledą ant kopų, esančių šalia Ain Sefra miesto, Alžyro šiaurės vakaruose. Ain Sefra yra maždaug 1 000 metrų virš jūros lygio Atlaso kalnų apsuptyje, netoli Alžyro ir Maroko sienos, o anksčiau ten jau yra buvę sniego.

 

 

Tiesą sakant, šis ledo kristalų pliūpsnis yra niekis, palyginti su sniegu, kuriuo dykumą užvertė 2016 m. gruodžio mėn., arba 2018 m. sausio mėn., kur kai kuriose vietose buvo pranešta apie 40,6 cm storio sniego dangą. Tačiau tokie reginiai nebuvo stebimi nuo pat 1979 m., tad tai yra labai įdomus reiškinys.

Pamačius baltai išmargintas raudonas kopas, tai gali priminti vieną iš Marso poliarinių regionų, bet kaip bebūtų keista, būna ir atvirkščiai. Štai 2018 m. smėlį iš Sacharos atpūtė iki pat Europos, kurioje sniegas nusidažė oranžine spalva. Smėlį, dulkes ir žiedadulkių daleles surenka audros, judančios per šiaurinę Afrikos dalį į Europą, kur jos maišosi su lietumi atmosferoje, dėl raudono Sacharos smėlio krisdamos kaip oranžinės spalvos sniegas.

 

 

Deja, šis ledo kristalais pasidengęs dykumos smėlis paprastai išlieka neilgai, todėl mums pasisekė, kad vietiniai fotografai yra ten, kad įamžintų šį vaizdą ir pasidalintų juo su visais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(0)
(17)

Komentarai (3)