Ką mums davė „riaumojantys“ 1920-ieji? Metas, kai klestėjo ne tik džiazas - TOP 10 svarbiausių trečio dešimtmečio išradimų, pakeitusių mūsų pasaulį (Foto)  (2)

1920-aisiais buvo pasiekta didelė mokslo pažanga ir išrasta daugybė inovacijų, kurias naudojame ir šiandien.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis dėlto daugelis šiandien naudojamų technologijų buvo tiesioginės karinių programų pasekmės arba atsirado iš jų.

Ir Pirmasis, ir Antrasis pasaulinis pasaulis karas paspartino technologinę plėtrą visame pasaulyje, dažnai pagrįstą poreikiu nugalėti priešą.

Pažvelkime į dešimtmetį po Pirmojo pasaulinio karo pabaigos, kad sužinotume, kokie išradimai suformavo mūsų gyvenimą. Štai keletas įtakingiausių ir įdomiausių 1920-ųjų naujovių.

1. Vandens slidės

Trečiajame dvidešimtmetyje turtingi nuotykių ieškotojai išrado naujų būdų pramogauti. 1922 m. Ralpho Samuelsono sukurtos vandens slidės, kurios prasidėjo tik nuo lentų poros ir drabužių virvės, išsivystė į aktyvų laisvalaikio leidimo būdą ir paplūdimio sporto šaką.

2. Buldozeris

Buldozeris yra itin svarbus įrankis civilinės inžinerijos pasaulyje – statybose jis naudojamas visame pasaulyje. 1923 m. mašiną sukūrė JAV išradėjai Jamesas Cummingsas ir J.Earlas McLeodas. 

Iš pradžių ją sudarė dideli ašmenys, kuriuos buvo galima pritvirtinti prie traktoriaus priekio. Šis paprastas, bet sumanus tvirtinimas iš pradžių buvo naudojamas kasant kanalus. 1925 m. išradimas buvo užpatentuotas kaip „traktoriaus priedas“.

 

3. Galvos atrama

Ši 1920-ųjų technologija padarė automobilius kur kas patogesnius ir saugesnius. Sugalvotas Benjamino Katzo 1921 m., galvos atramos iš karto plačiai išpopuliarėjo dėl patogumo ir papildomo saugumo, kurį jos pasiūlė vairuotojams, todėl 1969 m. JAV Nacionalinė greitkelių eismo saugumo administracija įpareigojo automobilių gamintojus montuoti galvos atramas į visus naujus automobilius.

4. Kabrioletas

Nors kabrioletas nebuvo visiškai naujas išradimas, tačiau Benas P. Ellerbeckas 1922 m. sukūrė pirmą praktišką ir suskleidžiamą rankinę kieto stogo sistemą. Prancūzas Georgesas Paulinas 1934 m. šią sistemą patobulino iki elektrinės.

5. Šviesoforas

„Pirmojo elektrinio eismo signalo“ nuopelnas paprastai tenka Jamesui Hoge'ui. Jo projektu paremta sistema buvo įdiegta 1914 m. rugpjūčio 5 d. Klivlande. Signalas turėjo pakaitomis šviečiančius žodžius „sustoti“ ir „judėti“.

 

Williamas Ghiglieris iš San Francisko 1917 metais užpatentavo pirmąjį automatinį eismo signalą, kuris naudojo raudoną ir žalią šviesą.

Tada 1920 m. Williamo Pottsas, Detroito policijos pareigūnas, sukūrė kelias automatines šviesoforų sistemas, įskaitant pirmąjį trijų spalvų signalą, kuris pridėjo geltoną perspėjimo signalą.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(35)
(2)
(33)

Komentarai (2)