Aiškėja, kad jaunas Marsas nebuvo toks raudonas: pateikti pirmieji įrodymai, kodėl tai pasikeitė  ()

Šiandieninė Marso atmosfera yra oksiduojanti – geležis planetos paviršiuje rūdija. Tokia yra ir Žemės atmosfera. Mūsų planetoje taip buvo pastaruosius pustrečio milijardo metų; ankstesniais laikais atmosferoje buvo tiek mažai deguonies, kad rūdijimo procesas nevyko. Kitaip tariant, ankstyvosios Žemės atmosfera buvo redukuojanti. Dabar pateikti įrodymai, kad jauno Marso atmosfera taip pat buvo redukuojanti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išanalizavę orbitinių stebėjimų duomenis, tyrėjai nustatė, kad seniausių Marso uolienų paviršiuje yra mažai geležies, bet daug aliuminio. Geležį iš uolienų „ištraukia“ redukcijos reakcijos, o aliuminis tokių reakcijų metu lieka plutoje. Tai yra pirmasis įrodymas, kad senovėje Marso uolienas chemiškai veikė redukuojanti atmosfera.

Taigi jaunas Marsas greičiausiai buvo gerokai mažiau raudonas, nei šiandieninis. Šis atradimas patvirtina ir Marso klimato modelių išvadas. Seniai žinoma, kad jauname Marse buvo skysto vandens, bet tam reikėjo labai daug šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Efektyviausios tokios dujos, kaip rodo modeliai, yra vandenilis ir metanas – redukuojantys junginiai.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature Astronomy.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()