Aiškinamasi, kaip plinta mėsėdės bakterijos: užsikrėtus gali pasiekti kaulą  ()

Burulio opos liga prasideda kaip nekaltas vabzdžio įkandimas – tačiau netrukus mėsėdės bakterijos pradeda naikinti pažeistą vietą, kuri negydoma gali gangrenuoti per kelias dienas. Bakterijos, vadinamos Mycobacterium ulcerans, yra Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) pažįstamas priešas, užregistruotas 33 Afrikos, Amerikos, Azijos ir Ramiojo vandenyno vakarų šalyse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios bjaurios bakterijos dabar pradėjo plisti Australijoje, kurioje šios ligos protrūkiai yra kasmetiniai. Tačiau 2021 metų protrūkis yra neįprastas, nes, kaip teigiama „ABC News Australia“ pranešime, tai yra pirmas kartas, kai bakterijos lokaliai plinta ne šalies pakrantės dalyje. Daugiausia infekcijų aptikta aplink Viktoriją, o politiniai veikėjai ragina gyventojus būti atsargiems.

„Burulio opa yra bjauri odos infekcija, kurią sukelia su tuberkulioze susijusios bakterijos. Gal neieškokite jos Google vaizduose. Perspėjome, – „Facebook" įraše pranešė žaliųjų politikas Viktorijos parlamente Timas Readas. – Opos prasideda kaip neskausmingas guzas, dažniausiai ant atviros odos, kurį galima supainioti su vabzdžių įkandimu. Jos pereina į destruktyvią odos opą, kuri kartais supainiojama su odos vėžiu“.

 

Pasak T. Reado, genetiniai tyrimai buvo atlikti iš užkrėstų pacientų paimtų mėginių, ir atrodo, kad Viktorijos atvejus galimai sukelia tas pats šaltinis, tačiau neaišku, kaip tiksliai liga plinta.

Tipiška infekcija prasideda lokalizuotoje srityje ir pasireiškia paraudimu ir dirginimu, todėl anksti diagnozuoti ligą sudėtinga, atsižvelgiant į jos panašumą į paprastą vabzdžių įkandimą. Opa greitai blogėja, palaipsniui suvalgydama odą. Jei liga negydoma, bakterija gali apnuoginti kaulą. Stiprus antibiotikų kursas turėtų sustabdyti plitimą, tačiau jis negali išgelbėti negyvų audinių, kuriuos medicinos specialistas turės nupjauti, kad būtų išvengta tolimesnių komplikacijų.

Mycobacterium ulcerans priklauso tai pačiai šeimai kaip tuberkuliozė ir raupsai, tačiau yra unikali, nes plinta aplinkoje ir gamina mikolaktoną. Pasak PSO, lieka nežinoma, kaip infekciją platina žmonės. Vienos teorijos teigimu, liga plinta per oposumų išmatas, nes praeityje kelioms oposumų rūšims nustatytas teigiamas šių bakterijų testas. Kai kurie mokslininkai teigė, kad Burulio opos žmones pasiekė panašiai kaip ir koronavirusas ir kitos zoonozinės ligos. Kiti teigia, kad liga nešiojama uodų, kurie užsikrečia liga dėl sąlyčio su oposumų išmatomis, o paskui ją perduoda žmonėms.

 

Kol kas ši teorija išlieka, o tuo tarpu vykdomi oposumų išmatų (kuriose buvo aptiktos bakterijos) ir uodų tyrimai. „Vis daugiau įrodymų, kad uodai vaidina svarbų vaidmenį infekcijų pernešime“, – rašė T. Readas Facebook‘e. Taigi, uodų veisimosi vietų mažinimas ir uodų įkandimų vengimas yra svarbios prevencinės priemonės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()