Nuo marinuotų agurkėlių iki valčių variklių: štai kas įkvėpė žymius „Žvaigždžių karų“ erdvėlaivių dizainus – didžiulė klaida tapo viena žymiausių franšizės akimirkų (Foto, Video)  ()

Ne paslaptis, kad Antrojo pasaulinio karo įvykiai ir technologijos įkvėpė George'o Lucaso viziją apie toli toli esančią galaktiką. Tačiau, kai kuriuos filme vaizduojamus erdvėlaivių dizainus įkvėpė paprasčiausi buitiniai daiktai randami garaže ar virtuvėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. „Žvaigždžių naikintojas“

Vienas žymiausių mokslinės fantastikos kosminių laivų – Galaktikos Imperijos „Žvaigždžių naikintojas“ („Star Destroyer“) yra vienas iš labiausiai baimę keliančių „Žvaigždžių karų“ visatos erdvėlaivų. Šiuos laivus, suprojektuotus Colino Cantwello, bent jau iš dalies įkvėpė realaus karo laivo išvaizda.

Ankstyvieji pavyzdžiai buvo sukurti panaudojant šiuolaikinių karo laivų modelių rinkinių („kitbashing“) dalis, tačiau jiems buvo suteikta daugiau iškyšų nei karo laivui, kad būtų „labiau trimatis“, ir jiems buvo suteikta „durklo“ forma, kad jie atrodytų grėsmingiau. Jų ikoninė pilka spalva yra tiesioginė nuoroda į jų karo laivo kilmę, tačiau taip pat buvo dizaino pasirinkimas tam, kad modelis geriau kontrastuotų su mėlynojo ekrano fonais.

Iš pradžių šie laivai buvo dviejų pilotų „žvaigždžių naikintuvai“, tačiau vėliau tai buvo pakeisti į karo erdvėlaivį, kurį šiandien visi pažįstame.

2. „Mon Calamari“ kreiseris

Kitoje žvaigždžių karų pusėje yra dar vienas žymiausių visatos žvaigždžių laivas – pagrindinis sukilėlių karo laivas „MC80 Mon Calamari Cruiser“.  Šis laivas pasižymi ateivišku ir aptakiu dizainu.

Sukurtas taip, kad kuo labiau skirtųsi nuo imperatoriškojo „žvaigždžių naikintojo“, jo galutiniam organiniam dizainui „Industrial Light and Magic“ komanda neoficialiai praminė „marinuoto agurkėlio laivu“. Įdomu tai, kad tai yra vienas iš nedaugelio franšizės laivų dizainų, pagaminti naudojant procesą, vadinamą vakuuminiu formavimu.

 

Nors oficialiai jis nėra sukurtas pagal marinuoto agurko formą, laivo dizaineris, Colinas Cantwellas oficialiai to neatmetė - „Tai buvo maždaug prieš 30 metų, kai aš sugalvojau šią koncepciją. Tik spėju, kad turiu gyvą vaizduotę", - sakė jis „Reddit" žurnale „Klauskite manęs bet ko".

3. „Mirties žvaigždė“

„Mirties žvaigžde“, planetas naikinanti milžiška kosminė stotis, yra dar vienas iš „Žvaigždžių karų“ franšizės žinomiausių laivų modelių.

Bendrą rutulio formą įkvėpė kai kurie Johno Berkey meno kūriniai. Jo darbas, beje, taip pat padėjo įkvėpti kitus „Žvaigždžių karų“ visatos aspektus. Tačiau kai kurie jo galutinio projekto elementai nebuvo suplanuoti.

Kai Cantwellui buvo pasakyta, kad stotis bus rodoma šalia planetų, jis nusprendė padaryti visą stotį sidabrine, kad ją būtų galima lengvai pamatyti iš bet kurio erdvės kampo. Cantwellas taip pat ranka išgraviravo ir užrašė visas stoties detales.

Pasak Colino Cantwello, iš pradžių modelis neturėjo tranšėjos (griovelio) ties pusiauju.

Kurdamas „Mirties žvaigždės“ prototipą, Cantwellas užsakė stireno gaublį. Jis atkeliavo padalintas į dvi puseles, tačiau bandydamas jas sujungti, Cantwellas atrado, kad plastikas aplink pusiaujo kraštus susitraukė. Buvo beveik neįmanoma sujungti pusių, kad scenos apšvietimas neparodytų šio trūkumo.

 

Taigi vietoj to jis sukūrė gudrų planą, kad stotis turėtų tranšėją aplink pusiaują, tarp dviejų pusių, „kuriame priešingos karo pusės šaudytų viena į kitą dramatiškose kovos scenose“. Kad įtikintų Lucasą, Cantwellas pasiūlė įdėti išmetimo angą į šios tranšėjos vidų, o sukilėliai galėtų skristi jos viduje. Tai ne tik patiko Lucasui, bet ir sutaupė Cantwell daug darbo.

Ši didžiulė klaida tapo viena žymiausių franšizės akimirkų, kai Lukas Skaivokeris skrisdamas šia tranšėja sunaikino „Mirties žvaigždę“.

4. „X-sparnas“

„Incom T-65B X-Wing Starfighters“, pagrindinė sukilėlių laivyno atrama, yra dar vienas gerbėjų mėgstamiausias erdvėlaivis visame pasaulyje. Dėl savo aptakių kontūrų šis fantazijos sukurtas kosminis lėktuvas atrodo taip, lyg jis iš tikrųjų galėtų skristi.

Dizainas, pasak jo kūrėjo Cantwello, turėjo būti „ultrakietas“. Pasisėmęs įkvėpimo iš realaus gyvenimo reaktyvinių lėktuvų, „X-sparno“ dizainas iš tiesų atlaikė laiko išbandymą.

Tačiau pagrindinis jo išvaizdos įkvėpimas yra tai, ko galbūt ir nesitikėtumėte – smiginis. Colinas Cantwellas, paklaustas būtent šia tema, teigė, kad dizaino idėja kilo, jam stebint smiginio žaidimą britų aludėje.

Remiantis tuo pradiniu tašku, pirmieji prototipų modeliai buvo „surinkti“, naudojant modelių rinkinių detales, pavyzdžiui, 1/16 skalės traukos lenktynių modelio nosies sekciją. Cantwellas sakė, kad sparnus įkvėpė kaubojaus su ištiestu ginklu išvaizda.

 

Teigiama, kad pradiniame „X-sparno“ plane buvo numatyti važiuoklės ratai. Taip buvo todėl, kad George'as Lucasas tikėjosi pasamdyti Ispanijos oro pajėgas ir perdaryti jų naikintuvus „F-104“ į sukilėlių „X-sparnus“. Kai paaiškėjo, kad tai per brangu, Cantwellas ratus pakeitė nusileidimo kaladėlėmis.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(29)
(5)
(24)

Komentarai ()