NASA sraigtasparnis „Ingenuity“ sekmadienį sėkmingai atliko trečią skrydį virš Marso paviršiaus: įveikė kol kas didžiausią atstumą (Video)  (4)

„Ingenuity“ sraigtasparnis praėjusį pirmadienį pradėjo kurti kosminių skrydžių istoriją, kai pakilo nuo Marso paviršiaus 3,05 metro.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vėliau, praėjusį ketvirtadienį „Ingenuity“ pakilo dar aukščiau – 5 metrus ir pirmą kartą pajudėjo į šoną. Sekmadienio skrydis buvo iki šiol drąsiausia ekskursija. Sraigtasparnis pakilo 1:31 val. ET (angl. East Time) arba 12:33 val. Marso laiku, pranešė NASA.

„Ingenuity“ pakilo į tą patį aukštį, t. y. 5 metrus, pasiekdamas maksimalų 2 metrų per sekundę greitį – apie 8 kilometrus per valandą. (Ankstesnis skrydis pasiekė tik 0,5 metro per sekundę greitį.)

Tada sraigtasparnis nuskriejo 50 metrų į šiaurę – beveik pusės futbolo aikštės ilgį, iki šiol tolimiausią savo atstumą.

„Šiandienos skrydis buvo tas, kurį planavome, ir vis dėlto tai nebuvo nieko nuostabaus“, – pranešime spaudai sakė projekto programos vadovas Davidas Lavery.

 

„Šiuo skrydžiu mes demonstruojame kritines galimybes, kurios leis būsimoms Marso misijoms pridėti oro dimensiją“.

Visas skrydis truko maždaug 80 sekundžių.

„Trečiasis skrydis yra didelis žingsnis, kurio metu „Ingenuity“ pradės patirti laisvę danguje“, – penktadienį prieš skrydį rašė vyriausiasis „Ingenuity“ pilotas Håvardas Gripas.

„Ingenuity“ įrodė, kad tyrinėti iš oro įmanoma ir kitose planetose, tačiau jo misija dar toli gražu nebaigta. Dabar NASA nori gauti kuo daugiau duomenų apie skrydį.

 

Per kitas dvi savaites planuojami dar du „Ingenuity“ skrydžiai. Planuojama skraidinti sraigtasparnį kuo toliau ir greičiau. Proceso metu, manoma, kad „Ingenuity“ gali sudužti.

Remiantis NASA informacija, penktuoju ir paskutiniu bandomuoju skrydžiu sraigtasparnis turėtų nuskristi į šoną 300 metrų.

Penktuoju skrydžiu sraigtasparnis „vargu ar nusileis saugiai, nes mes pradėsime skristi į neapžiūrėtas teritorijas“, – sakė projekto vadovas MiMi Aungas. „Jeigu bus blogas nusileidimas, tai bus misijos pabaiga“.

„Ingenuity“ skrydžiai siūlo tik žvilgtelėti į būsimų kosminių sraigtasparnių potencialą ištirti Marso ir kitų planetų dalis, kurios nepasiekiamos kitiems tyrimo zondams. Urvai, kanjonai, kalnai ir uolėtos vietovės gali būti naujos kartos kosminių bepiločių orlaivių tyrinėjimo sritys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(48)
(0)
(48)

Komentarai (4)