Mokslininkai rado būdą, kaip ore neutralizuoti SARS-CoV-2 virusą: tokioje temperatūroje žūva greičiau nei per sekundę  ()

Teksaso žemės ūkio ir mechanikos universiteto Elektros ir kompiuterinės inžinerijos katedros profesorius Arumas Hanas su bendradarbiais sukūrė eksperimentinę sistemą, kuri parodė, kad, paveikus SARS-CoV-2 labai aukšta temperatūra (net jeigu trumpiau nei sekundę), virusas neutralizuojamas ir nebegali užkrėsti kito žmogaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau gana seniai žinoma, kad karštis neutralizuoja COVID-19, tačiau ankstesnių tyrimų metu koronavirusas buvo veikiamas aukšta temperatūra nuo vienos iki 20 minučių, skelbia phys.org.

Tokia trukmė nėra praktiškas sprendimas, nes ilgalaikis kaitinimas yra brangus ir sudėtingas procesas. A. Hanas ir jo komanda pademonstravo, kad pakaitinus koronavirusą mažiau nei sekundę jis visiškai nukenksminamas. Taigi, atsirado potencialus būdas sumažinti tebesitęsiantį COVID-19 plitimą, ypač oru.

Įmonės „Medistar Corporation“ atstovai į Teksaso žemės ūkio ir mechanikos universiteto vadovus ir mokslininkus kreipėsi 2020-ųjų pavasarį ir pasiūlė bendradarbiauti bei patyrinėti galimybę trumpalaikiu kaitinimu naikinti COVID-19. Netrukus po šio pasiūlymo A. Hanas ir jo komanda kibo į darbus ir sukūrė sistemą, skirtą tokios procedūros įgyvendinamumui patikrinti.

Taikant mokslininkų sukurtą procesą, iki aukštos temperatūros įkaitinama viena nerūdijančiojo plieno vamzdelio, kuriuo teka tirpalas su koronavirusu, dalis ir paskui iš karto atvėsinama. Šis metodas leidžia koronavirusą įkaitinti labai trumpam.

 

Tyrėjų komanda išsiaiškino, kad spartaus kaitinimo proceso metu koronavirusas visiškai neutralizuojamas kur kas greičiau, nei anksčiau buvo manoma. Pirminiai rezultatai pasirodė praėjus dviem mėnesiams po koncepcinių eksperimentų.

A. Hanas paaiškino, kad maždaug per pusę sekundės įkaitinus tirpalą beveik iki 72 laipsnių Celsijaus temperatūros, viruso titras, arba jo kiekis tirpale, sumažėja 100 tūkst. kartų. To užtenka, kad virusas būtų neutralizuotas ir negalėtų plisti.

„Potenciali nauda yra milžiniška, – sakė A. Hanas. – Mane domino, kokia temperatūra ir per kokį trumpą laiką galima paveikti koronavirusą, norint jį labai greitai nukenksminti. Taip pat norėjau sužinoti, ar tokia koronaviruso neutralizavimo strategija pasiteisintų praktiškai. Žinoma, didžiausias stimulas buvo dabartinė situacija pasaulyje.“

Tyrėjų darbas atsidūrė ant žurnalo „Biotechnology and Bioengineering“ gegužės mėnesio numerio viršelio.

 

Mažiau nei sekundę trunkančio kaitinimo metodas yra ne tik veiksmingesnis ir praktiškas sprendimas siekiant sustabdyti COVID-19 plitimą oru, bet ir gali būti pritaikytas esamoms sistemoms, pavyzdžiui, šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo.

Be to, galbūt jis tinka ir kitiems oru plintantiems virusams, tokiems kaip gripo virusas, neutralizuoti. A. Hanas ir jo kolegos viliasi, kad jų sukurtą kaitinimo metodą bus galima taikyti pasauliniu mastu.

„Gripas yra ne toks pavojingas, bet vis tiek kiekvienais metais nusineša žmonių gyvybių, todėl jeigu mūsų tyrimas leis sukurti naujovišką oro valymo sistemą, tai bus didelis laimėjimas, ir turiu omenyje ne tik koronavirusą, bet visus oru plintančius virusus apskritai“, – nurodė jis.

Ateityje mokslininkai planuoja sukonstruoti mikroskysčių bandymų lustą, leisiantį kaitinti virusus dar trumpiau, pavyzdžiui, keliasdešimt milisekundžių. Jie tikisi nustatyti temperatūrą, neutralizuojančią virusą net per tokį itin trumpą laiką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(16)
(1)
(15)

Komentarai ()