Kas atsitinka, kai superlaidininkas apliejamas feromagnetiniu skysčiu? Parodė praktiškai, kas vyksta (Video)  (2)

„YouTube“ kanalo „The Action Lab“ kūrėjas parodė, kaip feromagnetiniame skystyje mirkytas magnetas kybo ore.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„YouTube“ kanale „The Action Lab“ karts nuo karto galime išvysti įdomius eksperimentus. Šį kartą kanalo kūrėjas parodė, kaip vienas su kitu reaguoja feromagnetinis skystis* ir magnetas.

„Šiame vaizdo įraše aš jums parodysiu, kas atsitinka, kai prie feromagnetinio skysčio atnešate II tipo superlaidininką. Tada aš jums parodysiu, kas atsitinka, kai ant milžiniško neodimio magneto užpilate litrą feromagnetinio skysčio!“ – rašoma „The Action Lab“ vaizdo įrašo aprašyme.

 

Smagu žiūrėti, kai skystis tarsi atgyja ir suformuoja šiuos gražius beveik grakščius trikampius. Eksperimento autorius paaiškina, kad kuo stipresnis yra magnetinis laukas, tuo arčiau smailės viena kitos susidaro. Įdomu tai, kad jam atrodo, jog medžiaga (kurios klampa paprastai artima vandeniui) veikiama stiprios magnetinės jėgos beveik tampa kieta. Ir tai jis iliustruoja.

 

Vis dėlto tai dar ne viskas. Jis taip pat sugeba sustabdyti ore esantį magnetą ir priversti jį suktis. Po to jis užpila feromagnetinį skystį ir mes stebime, kaip skystis kaupiasi magneto kraštuose.

Atrodo tarsi šie eksperimentai nepaiso gamtos ir fizikos dėsnių, tuo pat metu juos lengva atlikti net namuose.

* Feromagnetinis skystis – skystis, kuris reaguoja į magnetinį lauką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(33)
(3)
(30)

Komentarai (2)