Atrasti 40 senovinių kapų užminė mįslę – kai kurie palaidojimai labai neįprasti  ()

Prancūzijai priklausančioje Korsikos saloje atrastas senovinis nekropolis su 40 kapų – o tarp jų yra ir išskirtinių palaidojimų, kai žmogaus kūnas patalpintas milžiniškame cilindriniame inde.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kapinėse palaidotų žmonių palaikai priklauso tiek kūdikiams, tiek suaugusiesiems, sako archeologai. Panašu, kad prie šiaurinėje salos pakrantėje esančio Île-Rousse miestelio esančios kapinės buvo naudojamos tarp III ir V mūsų eros amžių – tuo metu, kai Romos imperija palaipsniui jau iro.

Daugelis žmonių buvo rasti palaidoti amforose – dideliuose induose, kurie paprastai buvo naudojami tokioms prekėms kaip alyvuogių aliejus ar vynas. Amforų dizainas rodo, kad jos yra iš Šiaurės Afrikos, o kai kurie galbūt pagamintos Kartaginoje.

Tačiau nepaisant to, nekropolyje palaidoti žmonės – įskaitant ir palaidotus amforose – greičiausiai gyveno čia pat, Korsikoje, sako čia kasinėjęs Prancūzijos nacionalinio prevencinių archeologinių tyrimų instituto archeologas Jean-Jacques Grizeaudas. Tuo metu Viduržemio jūroje vyko intensyvi prekyba, pastebi jis.

 

Archeologai taip pat nustatė, kad kai kurie palaidojimai buvo padengti terakotinėmis plytelėmis, kurias romėnai vadino „tegulae“ ir „imbrices“. Romėnai tokias plokšteles dažnai naudojo pastatų stogams dengti – bet kartais ir laidojimui.

Nekropolis yra Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčios, pastatytos 1893 m., papėdėje.

Kiti saloje atrasti palaidojimai siejami su kulto pastatais, pažymi tyrėjai. Norint nustatyti, kokie senovės miestai ar miesteliai galėjo būti netoli šio nekropolio, reikia atlikti daugiau tyrimų.

 

„Senoviniuose tekstuose ar, pavyzdžiui, [Korsikos] žemėlapyje, kurį sudarė II amžiuje gyvenęs geografas Ptolemėjus, nėra tikro miesto paminėjimo“, – sako J.J. Grizeaudas.

Per ateinančius kelis mėnesius archeologai atliks laboratorinius darbus, kad nustatytų žmonių lytį, tikslų jų amžių ir visas galimas ligas ar traumas, teigia mokslininkas.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()