Nerimą kelianti naujiena: 78 apsaugos nuo saulės produktuose rasta vėžį sukelianti cheminė medžiaga  ()

Nepriklausoma tyrimų laboratorija 78 apsaugos nuo saulės produktuose aptiko cheminę medžiagą benzeną – žinomą kaip kancerogeną – ir ragina JAV Maisto ir vaistų administraciją (FDA) atšaukti šiuos produktus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laboratorija „Valisure“ tikrina vaistų ir sveikatos priežiūros produktų kokybę. Neseniai bendrovė ištyrė beveik 300 apsaugos nuo saulės produktų ir nustatė, kad 27 proc. jų sudėtyje yra benzeno, teigiama bendrovės pranešime. Keturiolikoje produktų benzeno kiekis buvo didesnis nei 2 dalys milijonui, o tai yra FDA rekomenduojama benzeno kiekio riba mediciniškai vertinguose vaistuose, kurių negalima pagaminti be jo.

„Šio žinomo žmogaus kancerogeno buvimas produktuose, kurie plačiai rekomenduojami odos vėžio prevencijai ir kuriuos reguliariai naudoja suaugusieji ir vaikai, kelia didelį nerimą“, – pareiškime teigė „Valisure“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Davidas Lightas.

Didžiausias pavojus – kraujo vėžys

Pasak Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC), benzenas yra bespalvis arba šviesiai geltonas skystis, kuris susidaro natūraliai arba dėl žmogaus veiklos. Pavyzdžiui, į orą benzenas gali patekti iš automobilių išmetamų teršalų ir deginant anglis bei naftą. CDC duomenimis, ši cheminė medžiaga taip pat naudojama gaminant kai kuriuos plastikus, gumas, dažus, ploviklius, vaistus ir pesticidus.

 

Didelio benzeno kiekio poveikis žmonėms sukelia vėžį, ypač kraujo vėžį, įskaitant leukemiją. Pasak Amerikos vėžio draugijos, JAV darbo saugos ir sveikatos administracija riboja benzeno poveikį darbo vietos ore.

Ragina nustatyti ribą

Nors FDA teigia, kad benzenas neturėtų būti naudojamas vaistų gamyboje, agentūra nenustato konkrečios ribos tokiems vaistams, kaip apsauginiai kremai nuo saulės (FDA reglamentuoja apsauginius kremus nuo saulės kaip be recepto parduodamus vaistus). 2 ppm riba taikoma tik agentūros nurodytomis „ypatingomis aplinkybėmis“. Todėl „Valisure“ taip pat ragina FDA nustatyti benzeno kiekio ribą apsauginiuose kremuose nuo saulės ir kituose vaistiniuose preparatuose standartinėmis aplinkybėmis.

 

Kadangi benzeno neaptikta daugumoje „Valisure“ tirtų apsaugos nuo saulės kremų, bendrovė teigia, kad benzeno naudojimas apsaugos nuo saulės kremuose nėra „neišvengiamas“, o bet koks aptinkamas cheminės medžiagos kiekis neturėtų būti leidžiamas.

Pavojingų kremų nuo saulės sąrašas pateiktas peticijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()