Kamufliažas apgauna mūsų akis, bet jūs lengvai galite išmokti jį atpažinti  ()

Kamufliažą naudoja ir gyvūnai, ir žmonės. Jis leidžia susilieti su peizažu ir leidžia matomoje vietoje pasislėpti nuo priešų. Tačiau mokslininkai pastebėjo, kad žmonės gali lengvai išmokti atpažinti kamufliažą ir surasti paslėptus objektus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gamtoje taip kai kurie gyvūnai slepiasi nuo plėšrūnų. Jie susilieja su savo aplinka, primindami medžio žievę, lapus, žiedus ar samanas. Mus tokios galimybės labai domina. Tačiau mokslininkai teigia, kad žmogus gali išmokti pastebėti taip paslėptus objektus.

Pats kamufliažo atpažinimo metodas buvo išvystytas 2012 metais. Ir jis yra stebėtinai paprastas. Dvi savaites kartą per dieną žmonės valandą praleidžia tyrinėdami nuotraukas su kamufliažu paslėptais objektais. Po tų dviejų savaičių žmonės pažvelgę į nuotrauką jau gali pasakyti, ar joje yra kas nors paslėpta. Jie tai gali padaryti net jei prieš tai jiems nėra atskleidžiama, ko reikia ieškoti. Šeši tyrimo dalyviai po mokymų taip greitai surasdavo paslėptus objektus, kad atrodė, kad jie kamufliažui yra tiesiog atsparūs. Kartais jie galėdavo nurodyti tikslią vietą, kur kažkas paslėpta, nors net nežinojo, kas tai.

 

Ir tai iš tikrųjų stebina, bet mokslininkai tai yra pastebėję ir anksčiau. Pavyzdžiui, patyrę gydytojai mamogramoje greitai pastebi, kad kažkas negerai, nors žodžiais dar negali apibūdinti, ką pamatė.

Mokslininkai teigia, kad visi žmonės gali išmokti atpažinti kamufliažą - tam nereikia ypatingai aštrios regos. Tiesa, kai kurie žmonės mokosi greičiau nei kiti. Tyrimo autoriai mano, kad tokie mokymai ateityje gali būti labai naudingi.

 

Nesunku įsivaizduoti, kad tokios galimybės praverstų karinėms pajėgoms. Kariai lengviau pastebėtų snaiperius ar paslėptus daiktus. Palydovinėse nuotraukose būtų lengviau aptikti užmaskuotus karinius objektus. Bet, aišku, mokslininkus domina ir kamufliažo atpažinimo biologija - ar žmogus natūraliai yra pasiruošęs atpažinti kamufliažą ir šį įgūdį tiesiog pamiršo? Galbūt kadaise tai buvo vienas iš mūsų protėvių evoliucinių pranašumų?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(8)
(4)

Komentarai ()