Vienišų planetų mėnuliuose gali būti vandens: vien Paukščių Take jų gali būti virš 100 milijardų  ()

Dalis planetų neskrieja aplink žvaigždes, o laksto pačios sau. Pagal kai kuriuos skaičiavimus, tokių planetų gali būti panašiai gausu, kaip ir žvaigždžių, taigi vien Paukščių Take jų gali būti virš 100 milijardų. Dalis iš jų gali turėti ir palydovų. Jei planeta ir palydovas pakankamai masyvūs, pastarajame gali būti skysto vandens.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokią išvadą padarė mokslininkai, ištyrę tokių sistemų šiluminę evoliuciją. Tyrimui pasirinktas palydovas, dydžiu ir mase prilygstantis Žemei, o planeta, aplink kurią jis skrieja, panaši į Jupiterį.

Negaudami žvaigždės spinduliuotės, planeta ir palydovas būtų daug šaltesni, tačiau kosminiai spinduliai galėtų suteikti pakankamai energijos ir paskatinti tam tikras chemines reakcijas, kurios sukurtų ir palaikytų atmosferą aplink palydovą. Planetos trauka gali sukelti stiprius potvynius, kurie taip pat šildo palydovą. Jei atmosfera sudaryta daugiausiai iš anglies dvideginio, šiltnamio efekto gali pakakti skystam vandeniui paviršiuje išlaikyti.

 

Skaičiavimai rodo, kad maksimalus vandens kiekis tokiame mėnulyje tėra 10 tūkstančių kartų mažesnis, nei Žemės vandenynuose, bet tai yra 100 kartų daugiau, nei vandens kiekis Žemės atmosferoje. Tokio vandens kiekio iš principo gali pakakti gyvybei atsirasti ir vystytis. Vienišos planetos ir jų mėnuliai gali netgi pernešti gyvybę tarp žvaigždinių sistemų.

 

Tyrimo rezultatai publikuojami International Journal of Astrobiology.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()