Susipažinkite su „SpaceBok“ – pirmuoju Marso keturkoju robotu: sugebės tai, ko negali nei vienas marsaeigis (Video)  (4)

Nors ratuoti robotai yra stabilesni, robotai su kojomis gali pasiekti vietas, kurių pasiekti negali joks riedantis marsaeigis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visus ant Marso nusileidusius robotus iki naujausio marsaeigio „Perseverance“, kuris planetos paviršių pasiekė vasarį, sieja vienas dalykas – kiekvienas jų turi ratus.

„SpaceBok“, kurį sukūrė mokslininkų komanda iš Ciuricho ETH Šveicarijoje ir Maxo Plancko instituto Vokietijoje, yra mažas keturkojis robotas, pavadintas šokliosios gazelės (angl. Springbok) vardu, aiškinama „Wired“ pranešime.

Iš pradžių robotas buvo sukurtas misijai į Mėnulį. Dabar, norėdama šį robotą pritaikyti Marsui, kur reljefas yra klastingesnis ir gravitacija stipresnė, „SpaceBok“ komanda patobulino robotą, kad šis taptų stabilesnis. Jų tyrimas išsamiai aprašytas „arXiv“.

 

Komanda išbandė skirtingus judėjimo būdus, taip pat mažas į kanopas panašias kojas ir plokščias, apvalias pėdas su apkabomis, kad būtų daugiau stabilumo.

Kadangi didžioji dalis Marso tyrimų vyksta aplink kraterius – „Perseverance“ nusileido Jezero krateryje, nes buvo įsitikinta, kad tai kadaise galėjo būti gyvenamas upės slėnis. Tad „SpaceBok“ komanda treniravo savo robotą ant didelės pakreiptos smėlio dėžės, pilnos uolų, kad imituotų Marso aplinką.

Nors ratuoti robotai yra stabilesni, robotai su kojomis gali pasiekti vietas, kurių pasiekti negali joks riedantis marsaeigis.

Pirmasis prietaisas, atliekantis kontroliuojamą skrydį Marse, NASA sraigtasparnis „Ingenuity“, turi dideles galimybes apžiūrėti sausumą, tačiau keturkojis robotas teoriškai galėtų išsamiai ištirti uolėtą reljefą ir Marso olų sistemas.

 

„SpaceBok“ komanda parodė, kad jų robotas sugeba efektyviai lipti imituojamame Marso nuolydyje nenukrisdamas, kas būtų pražūtinga misijai, kainuosiančiai milijardus dolerių.

Tyrėjai rašė, kad jų išvados pateikia naujų būdų „saugioms ir efektyviai energiją naudojančioms pasaulinėms kelio planavimo strategijoms, norint pasiekti stačią Marso topografiją“.

Nustatyta, kad tiek mažesnės, tiek apvalios sniego batų formos kojos leido „SpaceBok“ robotui išsilaikyti stabiliai 25 laipsnių nuolydyje.

Per ateinančius metus į „SpaceBok“ arsenalą neabejotinai bus įtraukta daugiau gudrybių. Visko gali būti, kad per ateinančiais kelerius metus šis robotas bus paleistas į Marsą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(1)
(12)

Komentarai (4)