Paaiškėjo Hubble gedimo priežastis: NASA bandys išspręsti teleskopo problemą  ()

Paaiškėjus naujam galimam gedimo šaltiniui, NASA imasi priemonių sugražinti žymųjį teleskopą atgal į darbą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

15min primena, kad birželio 13 d. sugedus Hubble'o teleskopo kompiuteriui prietaisas buvo perjungtas į „saugųjį režimą“, kai išjungtos visos nepagrindinės sistemos.

Paaiškėjo gedimo priežastis

Dabar paaiškėjo, kad galimas gedimo šaltinis – valdymo blokas, kuris tiekia elektros energiją sugedusiam kompiuteriui.

Galima diagnozė, susijusi su PCU, buvo nustatyta remiantis informacija, gauta inžinieriams bandant iš naujo paleisti ir sukonfigūruoti naudingosios apkrovos kompiuterį ir atsarginį kompiuterį.

Ketvirtadienį antžeminiai valdikliai pradėjo perjunginėti atsarginę aparatinę įrangą, kad vėl pradėtų veikti viena svarbiausių mokslinių priemonių istorijoje.

NASA teigimu, pats teleskopas ir moksliniai prietaisai yra sveiki.

1990 m. paleistas su erdvėlaiviu „Discovery“, Hubble'o teleskopas atliko daugiau kaip 1,5 mln. stebėjimų. Jais remiantis paskelbta apie 18 000 mokslinių straipsnių.

 

Jis prisidėjo prie kai kurių svarbiausių astronomijos atradimų. Vienas iš jų – pastebėjimas, kad Visatos plėtimasis spartėja. Tai savo ruožtu leido padaryti išvadą, kad didžiąją kosmoso dalį sudaro paslaptinga „medžiaga“, vadinama tamsiąja materija.

Šiais metais planuojama paleisti įpėdinį – Džeimso Vebso kosminį teleskopą (JWST). Tačiau daugelis astronomų tikisi, kad šie du teleskopai galės veikti vienas šalia kito – bent jau kurį laiką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(32)
(1)
(31)

Komentarai ()

Susijusios žymos: