Jūsų naujas telefonas nebijos kritimų - sudužęs ekranas tiesiog išgis  ()

Akimirka neatsargumo ir jūsų brangus telefonas keliauja žemyn. Dar turite laiko suprasti, kad įvyko katastrofa, bet kažkur dar turite vilties, kad viskas bus gerai. Deja - telefono ekraną padalino neišgydomi stiklo voratinkliai. O gal visgi išgydomi? Jau visai greitai skilę telefonų ekranai galės išgyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau ne vieną dešimtmetį mokslininkai kuria gyjančias medžiagas. Ir nemažai jų jau yra naudojama pramonėje. Tačiau dauguma jų - minkšti plastikai, kurie, nors ir yra naudingi, išmaniųjų įrenginių ekranų niekaip negalėtų apsaugoti.

Indijos mokslininkai ką tik sukūrė kietą, skaidrią, gyjančią medžiagą, kurią teoriškai būtų galima panaudoti išmaniųjų įrenginių stiklams gaminti. Jos pagrindas - pjezokristalai, kurių dydis - vos 2 x 0,2 mm. Kaip tikriausiai žinote, pjezokristalais vadinamos medžiagos, kurios kinetinę energiją verčia elektrine. Štai žiebtuvėliuose pjezokristalai padeda kurti elektrines arkas, kurios uždega dujas.

Tik elektros energijos ši nauja medžiaga negamins. Mokslininkams pavyko sukurti kristalus, kurie pasižymi neįprastai stipria trauka vienas kitam. Jų paviršiai tiesiog sulimpa vienas su kitu, taip suformuodami homogenišką medžiagą. Geriausia tai, kad atsiradę įtrūkimai dėl tos traukos tarp kristalų tiesiog išnyksta ir tam nereikia jokios ypatingos šviesos ar karščio.

 

Kaip minėta, tai nėra pirmoji gyjanti medžiaga pasaulyje, bet ji yra 10 kartų stipresnė už kitas. Įprastai gyjančios medžiagos yra minkštos - atsiradę įtrūkimai yra tarsi užpildomi iš mikroskopinių kapsulių pasirodžiusiais klijais. Naujos gyjančios medžiagos veikimo principas yra visiškai kitoks, todėl ji - kieta ir skaidri. Tik kas gali pasakyti, kiek laiko reikės, kad ji būtų paversta komerciniu produktu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai ()