Mirtinas virusinės zoonozės atvejis Kinijoje: po didelių kančių mirė nuo beždžionės itin retu patogenu užsikrėtęs vyras  ()

Kinijoje užfiksuotas pirmas mirtinas atvejis, kuomet virusu, pavadintu „Monkey B“, užsikrėtė 53 metų veterinaras. Šia liga įprastai užsikrečia beždžionės, praneša The Washington Post, kuriuos cituoja LiveScience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Veterinarijos chirurgu Pekine įsikūrusiame institute dirbęs vyras vykdė eksprerimentinius tyrimus su primatais, informavo Kinijos ligų ir prevencijos centras. Anot centro atstovų, incidentas įvyko šių metų kovą, kuomet veterinaras skrodė dvi nugaišusias beždžiones. Po mėnesio veterinaras pajuto karščiavimą, pykinimą, vėmimą ir neurologinius sutrikimus.

Po kelis mėnesius trukusio sudėtingo gydymo ligoninėje gegužės 27 dieną vyras mirė.

Medikai diagnozavo vyrui „Monkey B“ virusą, dar žinomą kaip tiesiog „B“ virusą. Dažniausiai šiuo virusu užsikrečia makakos, gerokai rečiau – žmonės. Remiantis JAV ligų ir kontrolės centro duomenimis, kol kas tik 50 žmonių susirgimų visame yra užfiksuota nuo šio viruso atradimo 1932 metais.

Tačiau šis atvejis ypatingas, tai – zoonozė, t. y. kai virusas „peršoka“ iš beždžionės organizmo į žmogaus organizmą. Ir jei taip nutinka, tikimybė išgyventi tampa labai maža – iš 50 susirgusiųjų mirė 21.

Dauguma užsikrėtusiųjų – mokslininkai ir veterinarai, dirbę su beždžionėmis. Laimė, anot mokslininkų, žmonės šiuo virusu nuo kitų žmonių užsikrečia ne taip lengvai, kaip nuo beždžionių.

 

Žinomas tik vienas toks atvejis, kuomet žmogus „B“ virusu užsikrėtė nuo kito žmogaus. Tačiau kaip ir dauguma virusų, šis taip pat gali mutuoti.

Naujasis koronavirusas, sukėlęs COVID-19 pandemiją, taip pat yra priskiriamas prie zoonozių – manoma, kad žmonės juo užsikrėtė nuo gyvūnų.

„Tačiau „B“ virusas, patekęs į žmogaus organizmą, jame ir baigia savo kelionę“, teigė Dr. Nikolaus Osterrieder ir Honkongo Jockey Club Veterinarijos medicinos ir gyvybės mokslų koledžo. „Šis virusas nešokinėja nuo žmogaus ant kito žmogaus“, – pridūrė mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(2)
(1)

Komentarai ()