Astronomai pirmą kartą pastebėjo kosminio bumerango efektą: kas tai yra? Jis svarbus dėl kelių priežasčių  ()

Jeilio ir Arizonos valstijos universitetų astronomai vadovavo mokslininkų grupei, kuri atliko šį atradimą, pagrįstą modeliavimais. Jų išvados paskelbtos žurnale „The Astrophysical Journal“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Suteikė naujų žinių

Kosminio bumerango efektas – sunkiųjų molekulinių dujų srautus, kuris atplūsta iš tolimos galaktikos ir vėliau grįžta atgal.

Šis stebėjimas suteikia naujų įžvalgų apie galaktikų gyvavimo ciklą ir galaktikų struktūrinius darinius, atsekamus pagal molekulines dujas. Ypač daug dėmesio tyrime skiriama procesui, vadinamam rampinio slėgio plėšymu, kai galaktikų telkinių dujos veikia kaip vėjas, kuris galaktikos viduje nupučia žvaigždes kuriančią medžiagą ir pagreitina jos išnykimą.

„Astronomai domisi, kaip galaktikos auga, gyvena ir miršta“, – sakė pagrindinis autorius Williamas Crameris, pradėjęs tyrimus dar būdamas Jeilio universiteto studentas, o dabar dirbantis Arizonos valstijos doktorantūroje. „Dėl šios priežasties labai svarbu suprasti tokius efektus, kaip tarano slėgis, kuris gali pagreitinti įprastą galaktikų gyvavimo ciklą. Be to, galaktikų molekulinės dujos yra naujų žvaigždžių gimimo vieta, todėl labai svarbu ištirti, kokį poveikį joms daro tarano slėgis.“

Tyrimui atlikti mokslininkai naudojo šiaurinėje Čilės dalyje esantį Atakamos didelės milimetrinės matricos (ALMA) radijo teleskopą, kad sudarytų didelės skiriamosios gebos tankių molekulinių dujų žemėlapį galaktikoje NGC 4921, kai jos patiria tarano slėgio plėtimąsi. Žemėlapyje matyti neįprastos struktūros, kurios susiformuoja rampinio slėgio „vėjyje“ – ilgos sunkiųjų dujų gijos, sujungtos su naujai besiformuojančiomis žvaigždėmis. Manoma, kad šios tankios, sunkios dujos yra atsparesnės slėgiui, galbūt dėl to, kad magnetiniai laukai jas tvirčiau sulaiko.

 

„Kai galaktiką sutrikdo tokia išorinė jėga kaip avangardo slėgis, atsiranda galimybė sužinoti apie galaktikose veikiančias vidines jėgas“, – sakė vienas iš autorių Jeffrey Kenney, Jeilio menų ir mokslų fakulteto astronomijos profesorius. „Neįprastos gijos nesusidarytų be magnetinių laukų, todėl iš šios tarano slėgio sąveikos sužinome ir apie magnetinių laukų svarbą galaktikoje.“

 

ALMA duomenys aiškiai rodo molekulinių dujų gijas, sujungtas su galaktika NGC 4921 – gijos iš tiesų yra atsparios. Tačiau tada tyrėjai pastebėjo kai ką kita: dalis anksčiau atplėštų dujų grįžta atgal.

Pasak tyrėjų, bumerango efektas yra svarbus dėl kelių priežasčių. Jis pateikia svarių įrodymų apie galaktikų evoliuciją, patvirtina seniai žinomą teoriją apie galaktikų vystymąsi ir padeda astronomams, bandantiems prognozuoti naujų žvaigždžių gimimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()