Herpetologas, dokumentavęs savo mirtį dėl mokslo: vos po 24 valandų laukė klaiki mirtis – viską lėmė vienintelė fatališka klaida (Foto, Video)  (4)

Vos viena klaida lėmė mirties nuosprendį, bet mokslui atsidavęs herpetologas nusprendė smulkiai dokumentuoti savo mirtį dienoraštyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karlas Pattersonas Schmidtas buvo žymus amerikiečių herpetologas, tyręs varliagyvius ir roplius. Jis dirbo Amerikos gamtos istorijos muziejuje Niujorke, o paskui – Fildo muziejuje Čikagoje, kur dirbdamas keletą kartų išvyko į Centrinę ir Pietų Ameriką rinkti muziejui skirtų egzempliorių. Jis taip pat buvo Amerikos ichtiologų ir herpetologų draugijos prezidentas.

Per savo ilgą mokslinę karjerą Schmidtas turėjo daugybę mirtinų gyvačių. Tačiau 1957 m. jis padarė lemtingą klaidą, neįvertindamas jaunos bumslango (Dispholidus typus) gyvatės toksiškumo, kurią jam atsiuntė Linkolno parko zoologijos sodo direktorius. Schmidtui su kolegomis apžiūrinėjant roplį, susijaudinusi gyvatė pravėrė burną ir iltimis kirto į Schmidto kairįjį nykštį.

„Aš paėmiau gyvatę iš daktaro Roberto Ingerio, negalvodamas apie bet kokias atsargumo priemones, ir ji nedelsdama įkando man į pirmą kairiojo nykščio sąnarį. Įkandimas buvo atliktas tik su užpakalinėmis iltimis ir tik dešinioji iltis pilnai sulindo į pirštą – iki viso 3 mm ilgio“, - savo žurnale rašė Karlas Schmidtas.

 

Mažiau nei po 24 valandų jis mirė.

Karlas Schmidtas, kaip ir daugelis to meto herpetologų, netikėjo, kad bumslango gyvatės nuodai turi mirtiną dozę, reikalingą žmonėms nužudyti, nors recenzuoti tyrimai parodė ką kita.

Užuot gydęs savo žaizdą, Schmidtas iš darbo traukiniu grįžo namo ir savo dienoraštyje pradėjo rašyti nuodų poveikį. Schmidtas manė, kad gydymas sutrikdys jam dokumentuoti patiriamus simptomus.

Savo dienoraštyje jis rašė:

16:30-17:30 – stiprus pykinimas, bet be vėmimo.

 

17:30-18:30 – stiprus šaltkrėtis ir drebulys, po to karščiavimas 38,7 °C. Burnos gleivinė pradėjo kraujuoti apie 17:30, matyt, daugiausiai iš dantenų.

20:30 – suvalgiau du gabalėlius pieninių skrebučių.

21.00–00.20 val. – miegojau puikiai. Šlapinimasis 00:20, daugiausia kraujas, bet nedidelis kiekis. Išgėriau stiklinę vandens 4:30 val., po to smarkiai pykino ir vėmiau, skrandžio turinys buvo nesuvirškinta vakarienė. Pasijutau daug geriau ir miegojau iki 6:30.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(90)
(5)
(85)

Komentarai (4)