Netikėta sėkmė: Afrikos atogrąžų miškuose rastas vienas rečiausių pasaulio chameleonų (Video)  ()

Mokslininkai rado vieną iš rečiausių pasaulyje chameleonų, kurio rūšiai, dėl masinio miškų kirtimo, gresia išnykimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Unikalus maskavimosi būdas

Tyrėjai aptiko Čapmano chameleonų (Rhampholeon chapmanorum) populiaciją, išgyvenančią nedideliuose atogrąžų miškų ploteliuose pietų Malavyje, pietryčių Afrikoje.

Pietų Afrikos nacionalinio biologinės įvairovės instituto (SANBI) ir Malavio muziejų tyrėjų grupė šį atradimą padarė 2016 m. Pirmąjį chameleoną jie pamatė miško pakraštyje.

„Kai jį radome, mums nušvito žąsies oda ir tiesiog pradėjome šokinėti aplink“, – sakė pagrindinė autorė Krystal Tolley, herpetologė iš SANBI ir Witwatersrand universiteto Pietų Afrikoje. „Nežinojome, ar sulauksime daugiau, bet kai tik įėjome į mišką, jų buvo daugybė.“

Čapmano pigmėjų chameleonai užauga vos 5,5 cm ilgio ir vaikšto miško žeme. Jie maskuojasi pagal negyvų lapų raštą. Pirmą kartą jie buvo aptikti 1992 m. nykstančiame atogrąžų miške Malavio kalvose, o vėliau buvo paleisti į atskirą mišką už 95 km netoli Mikundžio, taip pat Malavyje, siekiant padidinti jų išlikimo galimybes, teigiama pranešime.

Komanda palygino šiuolaikines Malavio kalvų miško palydovines nuotraukas su aštuntajame dešimtmetyje darytomis nuotraukomis ir apskaičiavo, kad miškas sumažėjo 80 proc. Tyrėjai nustatė vietoves, kuriose chameleonai vis dar galėtų gyventi, ir jas apžiūrėjo vaikščiodami miško takeliais naktį su žibintuvėliais, kai juos lengviau pastebėti.

 

Prieš grąžindami chameleonus atgal į vietą, kur juos rado, tyrėjai paėmė nedidelius audinių mėginius iš kai kurių suaugusių chameleonų uodegų ir ištyrė jų DNR. Trijų miško plotų chameleonų genetinės sekos labai skyrėsi, o tai rodo, kad chameleonai tampa izoliuoti savo miško plotuose ir negali keliauti iš vieno miško į kitą, kad galėtų daugintis ir dalytis genais.

Didžioji dalis Malavio kalvų miškų iškirsta ir paversta žemės ūkiu. Komanda ragina parengti išsamų veiksmų planą, kaip išsaugoti kritiškai nykstančius chameleonus, kad jie neišnyktų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()