Drakonai iš tiesų egzistavo? Paleontologai atrado didžiausią žinomą skraidantį roplį, kada nors pakilusį į Australijos dangų (Foto, Video)  ()

Paleontologai atrado didžiausią žinomą skraidantį roplį, kada nors pakilusį į Australijos dangų. Šis „baisus drakonas“, pavadintas Thapunngaka shawi, turėjo 7 m pločio sparnus ir žandikaulį, pilną šiurpą keliančių aštrių dantų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors šie ropliai techniškai nėra dinozaurai, pterozaurai šimtus milijonų metų skraidė jiems virš galvų. Šie skraidantys ropliai buvo įvairaus dydžio – nuo katės iki nedidelio lėktuvo, ir buvo pirmieji žinomi stuburiniai gyvūnai, galėję skraidyti.

Dėl subtilių kaulų pterozaurai neakmenėja taip gerai, kaip didesni jų laikų gyvūnai, todėl Australijoje buvo rasta mažiau nei 20 egzempliorių. O naujai atrasta Thapunngaka yra didžiausia iki šiol – jos sparnų plotis yra daugiau nei du kartus didesnis už didžiausio gyvo skraidančio paukščio – pietinio karališkojo albatroso. Šis roplys gyveno ankstyvuoju kreidos laikotarpiu, maždaug prieš 145–100 milijonų metų.

 

Mokslininkų komanda aprašė rūšį remdamiesi apatinio žandikaulio dalimi, aptikta karjere šiaurės vakarų Kvinslendo valstijoje, Australijoje.

Vien šio roplio kaukolė yra didesnė nei 1 metro ilgio, žandikaulis išklotas maždaug 40 aštrių dantų, kurie, tikėtina, padėjo padarui sučiupti žuvis, o gal ir nedidelius dinozaurų jauniklius.

„Tai artimiausias dalykas drakonui, kurį turime“, – sako pagrindinis tyrimo autorius Timas Richardsas.

 

„Thapunngaka shawi buvo baisus žvėris, turėjęs į ietį panašią burną ir maždaug septynių metrų sparnų ilgį. Iš esmės tai buvo tik kaukolė su ilgu kaklu, pritvirtintu prie ilgų sparnų. Šis padaras mesdavo didelį šešėlį ant kai kurių nedidelių dinozaurų, laiku neišgirsdavusių jį skrendant“.

Pavadinimas pagerbia tos vietovės, kurioje buvo rasta fosilija, pirmosios tautos žmones. „Thapunngaka“ Wanamara tautos kalba reiškia „ieties burna“, o „shawi“ kilo iš fosilijų ieškotojo Len Shaw vardo, kuris pirmą kartą atrado šį fragmentą.

 

Fosilijos dabar eksponuojamos „Kronosaurus Korner“ muziejuje Ričmonde, Kvinslande. Tyrimas paskelbtas „Journal of Vertebrate Paleontology“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(1)
(22)

Komentarai ()