Kaip kultiniai „Žvaigždžių karai“ vos nesukėlė tikro tarpvalstybinio karo (Foto, Video)  (1)

Nors visi „Žvaigždžių karų“ gerbėjai yra susipažinę su konfliktu tarp Galaktikos imperijos ir Pasipriešinimo sukilėlių populiariojoje franšizėje, ne visi žino, kad originalus George'o Lucaso filmas „Žvaigždžių karai“ beveik sukėlė tikrą karą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pats pirmasis „Žvaigždžių karų“ filmas (ekranuose pasirodęs 1977 m.), dabar vadinamas „Nauja viltimi“, buvo nufilmuotas Šiaurės Afrikos šalyje Tunise, 1976 m.

Atmetęs jo paties idėją pastatyti filmą džiunglių pasaulyje, režisierius ir kūrėjas George'as Lucasas nusprendė pradėti istoriją dykumos planetoje ir Žemėje ieškojo tinkamos vietos.

Atsižvelgiant į svarbų Tatooine'o, kaip Obi-Wan Kenobi ir Luko Skywalkerio slėptuvės, vaidmenį, buvo labai svarbu tai padaryti teisingai.

Su akinančia Saule ir nesugadintomis smėlio kopomis Tuniso dykuma buvo tobula, ir pagrindiniai filmavimo darbai prasidėjo 1976 m. kovo 22 d.

Darbo metu iš karto buvo susidurta su problemomis – buvo atsiliekama nuo grafiko dėl netinkamai veikiančių rekvizitų ir įrangos. Dar blogiau, Tuniso dykumą užklupo itin reta liūtis. Kaip prisiminė operatorius Gilbertas Tayloras, „jūs tikrai negalėjote pamatyti, kur baigėsi žemė ir prasidėjo dangus. Visa tai buvo pilka netvarka, o robotai buvo tik neryškus šešėlis“.

 

Ir tada, prie visų filmavimo problemų kilo ir realaus karo grėsmė...

Tunisas turi dvi kaimynus: Alžyrą vakaruose ir Libiją pietuose ir pietryčiuose; tuo metu Libiją valdė diktatorius pulkininkas Muammaras al Gaddafi.

Gaddafio valdomos Libijos ir beveik visų kitų pasaulio šalių santykiai buvo įtempti. Pulkininkas neabejotinai jaudinosi po prieš metus įvykusio nesėkmingo perversmo prieš jį.

Libijos santykiai su Tunisu buvo ypač prasti, o Libija tą patį mėnesį, kai dykumoje prasidėjo pagrindiniai „Žvaigždžių karų“ filmavimo darbai, išvijo tūkstančius tunisiečių darbuotojų. Situacija tik pablogėjo, kai Tunisas teigė atskleidęs Libijos sąmokslą nužudyti tuometį Tuniso ministrą pirmininką Hadi Nouirą.

 

Kai Lucaso komanda pradėjo ruoštis filmavimui, Libijos vyriausybė įtariai žiūrėjo į filmavimo aikštelę, esančią netoli Tuniso-Libijos sienos.

Santykiai tarp kaimynių dar labiau paaštrėjo, kai Libija pareikalavo, kad Tunisas nedelsdamas nutrauktų provokuojantį masyvios karinės transporto priemonės dislokavimą netoli sienos.

Galime tik įsivaizduoti Libijos pasieniečių siaubą, kai jie pastebėjo šį didžiulį vikšrinį monstrą, važinėjantį dykumoje.

Kadhafi buvo įpykęs dėl šių pranešimų ir pareikalavo, kad Tunisas nedelsdamas nutrauktų savo provokacijas, kilusias dėl masyvios karinės transporto priemonės dislokavimo netoli sienos, įspėdamas, kad kitu atveju karas neišvengiamas.

Pasirodo, kad įsivaizduojama masyvi karinė transporto priemonė buvo filmo personažų javų vikšrinė transporto priemonė „Sandcrawler“.

 

Javos yra žemaūgiai Tatooino gyventojai, pasislėpę po gobtuvais, iš po kurių matosi tik geltonos šviečiančios akys. Jie yra aistringi šiukšlininkai – renka (dažnai ir vogdami) įvairias technologijas ir jų detales, skirtas parduoti ar prekiauti dykumose.

Nenorėdamas aštrinti ir taip įtemptų kaimynų santykių ir sukelti karą, Lucasas sutiko perkelti „Sandcrawler“ į mažiau provokuojančią vietą. Jis baigė filmavimą vos keliomis dienomis vėliau nei buvo numatyta, o „Žvaigždžių karai“ tapo kultūriniu franšizės filmu.

Nors būsimos „Žvaigždžių karų“ dalys nesukėlė tarptautinių skandalų, buvo keletas kitų priežasčių nerimauti. Filmuojant trečiojo „Žvaigždžių karų“ filmo „Džedajaus sugrįžimas“ scenas Šiaurės Kalifornijos Redvudo miškuose, kilo netikėta problema.

 

Chewbaccą vaidinęs Peteris Mayhew turėjo kostiumuotus asmens sargybinius. Buvo rimtai susirūpinta, kad jis bus klaidingai palaikytas lokiu ir galiausiai turės vengti medžiotojų, o ne „Audros karių“ blasterių.

Įdomu tai, kad asmens sargybiniai taip pat turėjo apsaugoti Mayhew nuo Didžiapėdžio medžiotojų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(43)
(1)
(42)

Komentarai (1)