Europos Sąjunga nusprendė: nuo 2022 m. šios cheminės medžiagos nebeliks maisto produktuose – kas negerai su E171?  (2)

Atsižvelgusios į ekspertų rekomendacijas, Europos Sąjungos valstybės narės nuo 2022 m. oficialiai uždraudžia maisto dažiklį E171 naudoti visuose maisto produktuose. Taip pat žinoma kaip titano dioksidas, ši cheminė medžiaga dažniausiai naudojama kaip balta spalva perdirbtuose maisto produktuose. O kodėl apskritai reikėjo uždrausti naudoti titano dioksidą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gegužę Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) paskelbė, kad susirūpinimas dėl titano dioksido dalelių genotoksiškumo reiškia, kad maisto priedas nebegali būti laikomas saugiu. ES narėms balsavus už pasiūlymą oficialiai uždrausti maisto priedą, 2022 m. prasidės šešių mėnesių laipsniško atsisakymo laikotarpis, leidžiantis įmonėms pašalinti titano dioksidą iš visų maisto produktų.

Per pastaruosius kelerius metus nauji galimo nanodalelių poveikio sveikatai tyrimai paskatino daugelį mokslininkų iš naujo įvertinti daugelio anksčiau priimtų maisto priedų saugumą. Įtariama, kad galimas titano dioksido pavojus sveikatai gali atsirasti, kai jis patenka į žmogaus kūną nanodalelių (mažesnių nei 100 nm skersmens dalelių) pavidalu.

2016 m. ESFA tyrimas dėl titano dioksido prieštaringai paskelbė, kad trūksta aiškių įrodymų apie priedo kancerogeninį ar genotoksinį poveikį. Tačiau į naujesnę ESFA apžvalgą buvo įtraukti nauji nanodalelių tyrimai ir padaryta išvada, kad tai yra nesaugus maisto priedas, nes nepakanka įrodymų, patvirtinančių saugią didžiausią paros dozę.

„Genotoksiškumas yra medžiagos ar bet kurios kitos toksiškos medžiagos gebėjimas pažeisti DNR, genetinę ląstelių medžiagą, o tai savo ruožtu gali sukelti vėžį“, – pažymima ESFA pranešime.

 

„Atliekant šį naują vertinimą buvo atsižvelgta į naujus duomenis, kurių nebuvo, kai EFSA 2016 m. iš naujo įvertino E171, ir pirmą kartą pasinaudota 2018 m. ESFA nanotechnologijų gairėmis.

Titano dioksidas pirmą kartą buvo masiškai pradėtas gaminti daugiau nei prieš šimtmetį kaip baltas pigmentas, dažniausiai naudojamas dažuose. Tai pigi ir veiksminga balta dažanti cheminė medžiaga maisto produktuose. Kai kurie skaičiavimai rodo, kad šiuo metu jos yra daugiau nei 11 000 maisto ir gėrimų produktų JAV. Jis dažnai naudojamas perdirbtuose maisto produktuose ir saldumynuose, įskaitant ledus, sausainius, kramtomąją gumą ir kepinių dekoracijas.

 

Per pastaruosius kelerius metus Europos Sąjungoje maisto priedų buvo palaipsniui atsisakoma. 2019 m. Prancūzija visiškai uždraudė naudoti chemines medžiagas maisto produktuose, tačiau šis naujas platus ES reglamentas turėtų paspartinti E171 pašalinimą iš visų maisto produktų visose ES šalyse.

„Dėl mūsų maisto saugos ir vartotojų sveikatos negalima diskutuoti“, – sako už sveikatą ir maisto saugą atsakinga Europos Komisijos narė Stella Kyriakides. „Šiandien mes ryžtingai elgiamės su savo valstybėmis narėmis, remdamiesi patikimu mokslu, kad pašalintume maisto produktuose naudojamos cheminės medžiagos riziką“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(44)
(0)
(44)

Komentarai (2)