Pozityvi technologijų pažanga: dronai jau naudojami plaučių transplantacijai (Video)  ()

Pirmasis pasaulyje bepiločių orlaivių atliktas plaučių pristatymas sėkmingai įėjo į istoriją. Bioinžinerijos įmonė „Unither Bioélectronique“, kuri daugiausia dėmesio skiria organų gabenimui, neseniai atliko „koncepcijos patvirtinimo“ skrydį, kurio metu pora žmogaus plaučių dronu buvo nugabenti į transplantacijos vietą maždaug per šešias minutes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aplinkai jautrus krovinys

Plaučiai iš Toronto vakarinės ligoninės buvo nuskraidinti į Toronto bendrąją ligoninę, kur Kanados universitetų sveikatos tinklo vyriausiasis chirurgas daktaras Shafas Keshavjee krovinį gavo apie 1 val. nakties. Plaučių jam reikėjo tą pačią dieną atliekamai transplantacijai vyrui, kuris netrukus taps pirmuoju pacientu, drono pagalba gavusiu „naujus“ plaučius.

Nors kelionės aplinkybės buvo skubios, pati kelionė buvo rengiama 18 mėnesių. Organai dronais buvo gabenami ir anksčiau, tačiau plaučiai yra ypač jautrūs aplinkos pokyčiams gabenimo metu – dauguma donorinių plaučių tampa netinkami naudoti dėl nepakankamo deguonies kiekio.

Kad kelionė pasiteisintų, „Unither Bioélectronique“ inžinieriai turėjo sukurti lengvą anglies pluošto transportavimo konteinerį, kuris atlaikytų vibraciją ir skrydžio metu vykstančius aukščio ir barometrinio slėgio pokyčius. Pasirengimo metu buvo atliekami bandomieji skrydžiai ir kritimo bandymai naudojant imitacinius plaučių paketus. Dronas ir jo analogas konteineryje buvo aprūpinti parašiutu ir pažangia GPS sistema, nes dronas turėjo skristi ore be įgulos.

„Ši organų gabenimo naujovė gali gerokai padidinti perdavimo tarp donorų ir recipientų efektyvumą, ypač perpildytose miestų teritorijose“, – apie kelionę savo interneto svetainėje rašo „Unither Bioélectronique“.

 

„Įgyvendindami šį projektą sukūrėme svarbų ateities organų pristatymo etapą, kuris galiausiai atvers duris didesnių visiškai autonominių, elektra varomų, aplinkai nekenksmingų dronų plataus masto pritaikymui, transplantacijai tarpžemyniniais atstumais.“

Organų gabenimo srityje svarbi kiekviena minutė. Kaip teigiama naujienų pranešimuose, organas turi būti kruopščiai saugomas (paprastai ant ledo, kartu su kitais specialiais sprendimais) nuo tos akimirkos, kai jis išimamas iš donoro, iki tos akimirkos, kai pasiekia chirurgą, kuris jį panaudos transplantacijai.

 

Žmogaus plaučiai ir širdis paprastai transportuojami tik 4-6 valandas, o kepenys ir inkstai – iki kelių dienų. Dėl to dažnai antžeminis transportas tampa nepraktiškas, o komercinių oro linijų skrydžiai taip pat nėra labai pageidaujami, atsižvelgiant į tai, kad stebėtinai daug žmogaus organų dingo gabenant šiuo būdu. Tuo tarpu tokie dronų skrydžiai, kaip šis, įrodė, kad pervežimas įmanomas per kelias minutes. Organų, kurių gyvybingumas yra mažesnis, atveju dronai ir toliau gali tapti gelbėtojais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai ()