Europos geografinis centras yra Lietuvoje – o kur yra Azijos geografinis centras, kurio nepasidalina dvi valstybės (Foto, Video)  (1)

Daugelis puikiai žino, kad Europos geografinis centras yra netoli Vilniaus, Lietuvoje. Nors yra dar kelios Europos valstybės, kurios teigia, esančios žemyno centru. O kaip yra Azijoje? Čia jo nepasidalina dvi valstybės – kurios?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei paimtumėte visą Azijos žemyną ir subalansuotumėte jį ant smeigtuko galvutės, smeigtuką tektų įsmeigti į vietą, vadinamą Kyzyl Rusijoje – bent jau tai turėtų būti Azijos geografiniu centru.

Tačiau su tuo sutinka ne visi, ypač kinai, kurie teigia, kad tikrasis žemyno geografinis centras yra netoli Ürümqi, Sindziango provincijoje. Tačiau kadangi neįtikėtinai sunku rasti tikslų geografinį tokios plačios kaip Azija sausumos centrą, niekas nenuginčijo nei kinų, nei rusų argumentų.

Dėl naudojamų skirtingų projekcijų (radialinė projekcija plokštumoje arba projekcija ant geoido) nėra objektyviai teisingo būdo rasti „Azijos centrą“. Taigi kelios vietos pretenduoja į šį hipotetinį centrą.

Pirmą oficialią Azijos centro deklaraciją 1890-aisiais paskelbė britai, kurie apskaičiavo, kad jis yra netoli Safyanovo dvaro rūmų Saldame (šiuolaikinė Tuva, Rusija) 52°29′00″ Š platumos 96°05′09″ R ilgumos. Dvaro sode yra tai įamžinantis paminklas.

 

Rusija

Kyzyl miestas yra Didžiojo Jenisejaus (Bii Khem) ir Mažojo Jenisejaus (Kaa Khem) santakoje, Tuvos Respublikoje, Rusijoje, maždaug 3700 kilometrų į rytus nuo Maskvos.

Nepaisant savo šlovės, Kyzyl yra vos pasiekiamas. Nėra tiesioginių skrydžių iš Maskvos ir nėra susisiekimo Transsibiro geležinkeliu. Artimiausias didelis miestas yra už 400 kilometrų.

 

Azijos centro paminklas yra Tos-Bulak rajone į pietus nuo miesto, Jenisejaus upės pakrantėje, kur Didžioji ir Mažoji Jenisejaus upės susijungia į Didįjį Jenisejų.

Originalus paminklas pastatytas 1964 m. 2014 m. Tuvos ir Rusijos susijungimo 100-mečio proga jo vietoje pastatytas naujas paminklas. Paminklą reprezentuoja trijų liūtų ansamblis, laikančių gaublį, iš kurio kyla smailė.

Kinija

Kitas geografinis centras yra 700 km į pietus, Yongfeng miestelyje Kinijoje, apie 30 km nuo Urümqi (Urumči) miesto. 1992 m. šioje vietoje buvo pastatytas didingas paminklas.

18 metrų aukščio bokštas yra paremtas keturiais stulpais, nukreiptais keturiomis pagrindinėmis kryptimis. Iš visų pusių paminklas atrodo „A“ formos, nurodančios anglišką žodį „Asia“. Bokšto viršuje yra stilizuotas gaublys, o nuo centro kabo širdies formos švytuoklė, rodanti į geografinį centrą.

 

Prieš baigiant statyti paminklą, vieta buvo pažymėta mediniu stulpu su užrašu „Azijos geografinis centras“. Norint pastatyti paminklą, iš pradžių vietovėje buvęs kaimas buvo perkeltas už kilometro. Naujasis kaimas dabar žinomas kaip „Azijos širdis“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(0)
(15)

Komentarai (1)