Tyrimas išsiaiškino, kad Kalifornijos kondorai gali būti „nekalto prasidėjimo“  ()

Tyrimas rodo, kad nykstantys Kalifornijos kondorai gali gimti iš „nekalto prasidėjimo“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimas buvo publikuotas ketvirtadienį Journal of Heredity. Tai yra pirmasis pranešimas apie aseksualinį Kalifornijos kondorų dauginimąsi, nors partenogenezė būdinga daugeliui rūšių, nuo ryklių ir bičių iki Komodo varanų.

Bet paukščiams įprastai taio nutinka tik tuomet, kai patelės neranda patinėlių. Šiuo atveju, abi motinos yra anksčiau poravusiosis su patinėliais, ir susilaukė 34 palikuonių, ir kiekviena buvo su vaisingu patinu, kai išperėjo partenogentinius kiaušinius.

Tyrėjai sakė, kad tai pirmasis aseksualinio bet kokios paukščių rūšies dauginimosi atvejis, kai patelės galėjo poruotis.

„Tai kelia klausimą, ar taip gali nutikti ir kitoms rūšims,“ sako tyrimo bendraautorius ir San Diego Zoologijos sodo laukinės gyvybės aljanso išsaugojimo genetikos direktorius.

Šis pelno nesiekiantis aljansas valdo San Diego Zoologijos sodą ir Safari Parką bei dalyvauja Kalifornijos kondorų veisimo programoje, padėjusioje atgaivinti beveik išnykusius didžiuosius grifus.

3 metrų sparnų mojo Kalifornijos kondorai yra didžiausi skraidantys Šiaurės Amerikos paukščiai. Kadaise jie buvo paplitę visoje vakarinėje pakrantėje. Bet praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje jų buvo likę vos 22. Tuomet JAV vyriausybė juos sugavo ir zoologijos soduose veisė nelaisvėje. San Diego Zoologijos sode ir Safari parke jų buvo išvesta maždaug 160.

 

Dabar yra daugiau, nei 500 Kalifornijos kondorų, iš jų daugiau nei 300 buvo paleisti į laisvę Kalifornijoje, Arizonoje, Jutoje ir Meksikoje.

Aseksualus dauginimasis buvo atrastas, vykdant platų per dešimtmečius surinktos kondorų – gyvų ir nugaišusių, dalyvavusių veisimo programoje ir gyvenusių laisvėje – genetinės medžiagos tyrimą.

„Tarp 467 Kalifornijos kondorų patinų, kuriems buvo atlikta jų tėvystės analizė, nė vienas patinas negalėjo potencialiai būti protėvis“ dviejų paukščių, teigiama tyriem.

Kalifornijos kondorai gali išgyventi iki 60 metų, bet abu patinėliai buvo ligoti. Vienas nugaišo, nesulaukęs 2 metų, o kitas gyveno trumpiau nei aštuonis.


phys.org

Daugiau informacijos:OUP accepted manuscript Journal Of Heredity(2021). DOI: 10.1093/jhered/esab052

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()