Tai gali skambėti beprotiškai: kas bendro tarp populiarių dainų ir virusų?  ()

Anot Didžiojoje Britanijoje atlikto tyrimo, „užkabinančios“ dainos, kurios išplinta internete, yra parsisiunčiamos tokiu būdu, kaip kad plinta tikras virusas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie duomenys buvo surinkti dar iki srautinių transliacijų („Spotify“, „Deezer“ ir kt.) išpopuliarėjimo, tačiau tyrimas atskleidė, kad kai kurios dainos yra tarsi užkrečiamos – jos šokinėja nuo vieno šeimininko prie kito panašiai kaip patogenas.

Kai mokslininkai surinko duomenis apie dainų parsisiuntimus į „Nokia“ telefonus 2007-2014 metais, jie pastebėjo, kad kai kurios dainos atitinka užkrečiamo viruso modelį, kuris dar žinomas kaip „imlus-užkrečiamas-pasveikstantis“ (toliau – IUP) modelis.

Gauta epideminė kreivė privertė mokslininkus manyti, kad egzistuoja panašūs socialiniai mechanizmai dauginantis tiek ligai, tiek dainoms.

Tyrimo autoriai rašo, kad populiarios dainos dažnai apibūdinamos kaip „užkrečiančios“ ar „plintančios“ – ir atrodo, kad toks apibūdinimas yra tinkamesnis nei manyta. Tiesą sakant, populiarių dainų, kurios buvo tyrinėjamos šiame tyrime, atsisiuntimų dinaminė eilutė savo forma yra panaši į infekcinių ligų dinamines eilutes.

IUP modelis buvo sukurtas siekiant pabrėžti už ligų perdavimą atsakingus mechanizmus – o tai reiškia, kad mes juos galime panaudoti panašioms išvadoms apie populiarią muziką.

Iš pradžių tai gali pasirodyti kaip beprotiška mintis – tačiau tokią prielaidą mokslininkai kėlė jau kurį laiką.

Nors muzikos kūrinių „plitimas“ gali būti neatsiejamas nuo jų prigimties, tyrimas rodo, kad bendruomenės struktūra taip pat turi įtakos dainos populiarumui.

Pavyzdžiui, senesniuose tyrimuose grojant tokią pačią muziką skirtingoms žmonių grupėms, buvo pakankamai sunku prognozuoti, kuri daina bus populiariausia.

Neurotomografiniai tyrimai taip pat atskleidė, kad paaugliai yra linkę pakeisti savo nuomonę apie dainą, kai išgirsta kitų nuomonę.

 

Abu tyrimai parodė, kad dainos ima plisti tada, jei pati daina yra pakankamai „užkrečianti“ – ir jeigu egzistuoja tinkamos socialinės sąlygos.

Pavyzdžiui, šiame straipsnyje aptariamame tyrime mokslininkams palyginus tarpusavyje įvairius dainų žanrus, jie nustatė skirtingus muzikos atsisiuntimo ir dalinimosi tipus.

Nors dažniausiai klausoma muzika laikoma popmuzika, Didžiojoje Britanijoje populiarumą įgauna ir greičiausiai „plinta“ įgauna elektroninės muzikos žanro dainos.

Tyrimo autoriai mano, kad taip yra dėl to, kad elektroninės muzikos gerbėjų bendruomenė yra labiausiai linkusi į „užkabinančias“ dainas. Kadangi tai yra labiau nišinis žanras, elektroninės muzikos gerbėjai yra glaudžiau tarpusavyje susiję, dėl ko „užkabinanti“ daina lengviau peršoka nuo vieno šeimininko prie kito, nei populiaresnių žanrų dainos.

 

Dėl to populiarios elektroninės muzikos dainos sukelia trumpesnes ir greitesnes epidemijas – o tai reiškia, kad dainos įgauna populiarumą greičiau nei kitų žanrų dainos, tačiau išlieka populiariomis trumpiau.

Kažkas panašaus nutinka, kai užkrečiamas virusas plinta glaudesnėje bendruomenėje. Pirmiausiai, jis yra perduodamas tarp žmonių socialinio bendravimo metu. Tuomet, kai užsikrėsti linkusių žmonių skaičius išsenka, virusas pasiekia savo piką ir ima slūgti.

Tyrimo autoriai aiškina, kad ligos epidemijos pabaigoje didelė dalis populiacijos būna prasirgusi virusu, kai tuo tarpu populiarios dainos ekstremalaus populiarumo pike didžioji dalis populiacijos tą dainą atpažįsta.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Proceedings of the Royal Society A“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()