Liūdnai pagarsėjęs Niujorko užtemimas – užgesus visoms šviesoms, gatvėse atsivėrė tikras pragaras: net plėšikai buvo apiplėšti (Foto, Video)  (5)

1977 m. Niujorką užklupęs elektros energijos tiekimo sutrikimas buvo krizė, kilusi siaučiant karščio bangai, finansiniam nuosmukiui, didėjančiam skurdui ir nelygybei bei niūrumo atmosferai, kuri jau buvo jaučiama mieste.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

25 valandas trukęs gedimas prasidėjo 1977 m. liepos 13 d. apie 21.30 val., žaibui trenkus į elektros pastotę Vestčesteryje. Neilgai trukus dar vienas žaibo išlydis išvedė iš rikiuotės dar dvi elektros linijas, o kai sugedo Kvinso Ravenswoodo 3-oji elektrinė, miestas užtemo.

Elektros energijos tiekimas įvyko, kai miestas buvo susidūręs su didele finansine krize, o jo gyventojus gąsdino serijinio žudiko „Samo sūnaus“ žmogžudystės. Visa tauta, ypač Niujorkas, kentėjo nuo užsitęsusio ekonomikos nuosmukio.

Kai kurie nurodė, kad finansų krizė yra pagrindinė sutrikimo priežastis; kiti atkreipė dėmesį į karštus liepos orus, nes JAV Rytinėje pakrantėje kilo žiauri karščio banga. Dar kiti pabrėžė, kad 1977 m. elektros energijos tiekimas nutrūko po to, kai įmonės buvo uždarytos ir jų savininkai išvyko namo.

 

Vos dingus elektrai, miesto gatves apėmė chasoas. Anot „New York Post“, vagys griebdavo viską, kas tik pateko į rankas – nuo prabangių automobilių iki kriauklių kamščių ir drabužių segtukų. Tvankios gatvės tapo mūšio lauku, kur „net plėšikai buvo apiplėšti“.

Apiplėšimai ir vandalizmas buvo plačiai paplitę net 31 miesto kvartale. Ko gero, labiausiai nukentėjo Crown Heights, kur buvo apiplėštos 75 parduotuvės penkių kvartalų ruože, ir Bushwick, kur siautėjo padegėjai, o kitą rytą vis dar šėlo apie 25 gaisrai.

 

Vienu metu liepsnojo du Brodvėjaus kvartalai, skiriantys Bushwicką nuo Bedford-Stuyvesant Brukline. Buvo sunaikinti 35 Brodvėjaus kvartalai: apiplėštos 134 parduotuvės, 45 iš jų padegtos. Vagys iš Bronkso automobilių prekybos centro pavogė 50 naujų „Pontiac“.

Brukline buvo užfiksuota, kaip jaunuoliai automobiliais atbulomis rėždavosi į stiklines parduotuvių virtinas, rišdavo virves aplink parduotuvių grotas ir savo automobiliais jas išlauždavo, o po to apiplėšdavo parduotuvę. Per chaosą buvo sužeista 550 policijos pareigūnų.

 

Energija buvo lėtai atstatyta kitą dieną, o visas miestas pilnai prisijungė iki 22.39 val. Iš viso per plėšimus ir riaušes buvo apgadinta 1616 parduotuvių. Iš viso buvo užfiksuoti 1037 gaisrai. Per didžiausią masinį areštą miesto istorijoje buvo suimti 3776 žmonės.

Daugelį teko sugrūsti į perpildytas kameras, nuovadų rūsius ir kitus laikinus sulaikymo kambarius. Kongreso atliktas tyrimas apskaičiavo, kad žala siekė šiek tiek daugiau nei 300 milijonų dolerių (atitinka 1,3 milijardo dolerių 2021 m.).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(53)
(1)
(52)

Komentarai (5)