Iš kur kilo čili pipirai? Greitai pritapo įvairių šalių virtuvėse ir netgi jas pakeitė  ()

Prieskoniais nuo senų laikų garsėja Azija, o Indija yra laikoma didžiausia prieskonių eksportuotoja pasaulyje. Tačiau vienas žymiausių prieskonių – čili pipiras – kilo ne iš Indijos, ir net ne iš Azijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Čili pipirai, kartu su bulvėmis, moliūgais, pomidorais, šokoladu ir riešutais atkeliavo iš Naujojo pasaulio – Amerikų. Visi šie augalai buvo vieni iš daugelio Naujojo pasaulio maisto produktų, kuriuos savo virtuvėje pritaikė Senasis pasaulis. Tačiau čili pipiro atsiradimo istorija yra įdomesnė.

XVI amžius vadintas atradimų amžiumi – kadangi laivai iš Europos pasklido po visą pasaulį. Buvo ieškoma aukso, vykdomos religinės misijos – dėl ko galiausiai buvo sunaikinta nemaža dalis Amerikų civilizacijų. Būtent tuomet paplito ir čili pipirai.

Tiesą sakant, prieskonių prekyba, kurioje pirmavo juodasis pipiras, egzistavo dar šimtais metų anksčiau, nei laivai sujungė Naująjį ir Senąjį pasaulius. Tačiau čili pipirai būtent XVI amžiuje įsiliejo į prekybą pipirais ir ėmė plisti didžiuliu greičiu. Čili pipiras netruko paplisti net ir Afrikoje ar Azijoje.

Čili pipirai pirmą kartą atkeliavo į Indoneziją 1540 metais, o į Indiją – 1542 metais, netrukus jie pasirodė ir Kinijoje. Jie buvo itin greitai pritaikyti vietinėse virtuvėse.

Čili pipirai turėjo neabejotinų pranašumų prieš kitus pipirus. Tai yra žydintis vaisius, o jo sėklos yra tvirtos, jas lengva gabenti ilgais nuotoliais ir išdžiovintos jos yra lengvos, tačiau išlaiko savo aštrumą. Jos taip pat gali prisitaikyti ir augti įvairiausiuose klimatuose. Šie veiksniai neabejotinai turėjo įtakos, dėl ko čili pipirai itin lengvai pritapo Azijos virtuvėse ir kultūroje, kad net užmiršome tikrąją jų kilmę.

 

Apie čili pipirų kilmę pamiršo ir europiečiai, kurie patys iš Amerikų ir atgabeno į Senąjį pasaulį šiuos prieskonius. Viena iš autentiškų čili pipirų rūšių yra Frutuscens Chinese – ši rūšis gavo tokį pavadinimą, kadangi to meto botanikai manė, kad šis pipiras atkeliavo iš Kinijos. Kiti europiečiai manė, kad šis prieskonis kilo iš Indijos – kadangi šios šalies virtuvė yra per aštri daugumai europiečių.

 

Reikėtų pažymėti, kad čili pipirai Indijos, Tailando ir Sičuano virtuvėse yra naudojami žymiai liberaliau nei Bolivijos ar Brazilijos virtuvėse (Meksika šioje vietoje išsiskiria). Aštriausi čili pipirai Bhut Jolokia auga ne Pietų Amerikoje, o Nagalando kalvose (Indija).

Tačiau mokslas ir istorija yra aiškūs. Čili pipirai atkeliavo iš Pietų Amerikos – ir greitai paplito visame pasaulyje, greitai pritapo įvairių šalių virtuvėse ir netgi jas pakeitė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()