Kavos gėrimas rytais gerina žmonių saugumą? Kaip tai įmanoma?  ()

Milijonai žmonių dieną pradeda nuo rytinės kavos. Tai - savotiškas ritualas, kuris, kaip daugelis mano, suteikia jėgų ir padeda pabusti. Bet ar žinojote, kad kavos gėrimas gali pagerinti ir jūsų saugumą? Na, bent jau kai kurių iš jūsų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujas tyrimas pažvelgė į tai, kaip kava paveikia žmogaus dinaminio regėjimo įgūdžius ir reakcijos laiką. Tai - labai įdomi tema, padedanti išmatuoti, ar žmogus tikrai prasibudina po to, kai išgeria kavos. Kofeino ir dinaminių regėjimo įgūdžių ryšys anksčiau nebuvo išsamiai tyrinėtas. Tačiau, pasirodo, tas ryšys egzistuoja.

Gebėjimas pastebėti mažas detales, dažnai vadinamas regėjimo aštrumu, kasdienėje veikloje yra labai svarbus. Ypač kai tos mažos detalės juda. Tiesą sakant, mūsų gyvenimuose judančių objektų pastebėjimas ir galimybė į juos sureaguoti yra tiesiogiai susiję su saugumu. Pavyzdžiui, vairuojant ar kertant gatvę pėsčiomis.

Naujame tyrime žmonės gėrė kofeino kapsules (4 mg/kg) ir po to, praėjus 60 minučių, atliko kompiuterizuotus regėjimo testus. Kafeino vartoję tyrimo dalyviai žymiai greičiau ir tiksliau reagavo į mažas judančias detales testo aplinkoje. Akių judėjimo greitis, galimybė susikoncentruoti ir akių-rankų koordinacija buvo ženkliai pagerėjusi. Kitaip tariant, kofeinas suteikia aštrumo ir tai tiesiogiai susiję ir su regėjimu.

 

Tai kavos gėrimas ryte yra gera mintis? Na, šis gėrimas, atrodo, iš tikrųjų sužadina pojūčius ir padeda lengviau reaguoti į aplinkos pokyčius. Bet nemanykite, kad šis tyrimas teigia, kad kofeinas gerina regėjimą - tikrai ne. Šis poveikis yra trumpalaikis ir susijęs ne su regėjimo, o su nervine sistema.

(18)
(0)
(18)

Komentarai ()

Susijusios žymos: