Omikron atmainos simptomai – kitokie nei kitų koronaviruso atmainų: kaip atpažinti?  (10)

Jungtinės Karalystės patarėjas COVID-19 klausimais teigė, kad omikron atmaina užsikrėtusių pacientų COVID-19 simptomai „gerokai skiriasi“ nuo ankstesnių atmainų – taip pat ir deltos atmainos – simptomų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalbėdamas radijo laidoje „Radio 4 Today Program“, Oksfordo universiteto medicinos profesorius ir Jungtinės Karalystės vyriausybės patarėjas COVID-19 klausimais seras Johnas Bellas teigė, kad Pietų Afrikos Respublikos duomenys ir britų COVID-19 simptomų tyrimas ZOE parodė, jog omikron „elgesys yra kitoks“, kalbant apie klinikinį vaizdą.

Duomenys, kurie, kaip jis pabrėžia, atspindi tik ankstyvąsias ligos stadijas – nes nuo omikron atmainos išskyrimo praėjo nedaug laiko – rodo, kad reikia atkreipti dėmesį į kai kuriuos naujus požymius, kurie buvo mažiau paplitę ankstesnėse atmainose, pavyzdžiui, alfa ir delta.

„Manau, kad vienas iš nedaugelio dalykų, kuriuos žinome, yra tai, kad šie sindromai yra kitokie. Panašu, kad sergant pasireiškia nosies užgulimas ir gerklės skausmas“, – antradienį laidoje teigė mokslininkas ir pridūrė, kad „šiam sindromui labai būdinga mialgija, t.y. raumenų skausmas, ypač nugaros srityje, ir niekas nežino, kodėl taip yra.“

„Žmonėms taip pat šiek tiek sutrinka žarnyno veikla. Gali suskystėti išmatos“, – sakė mokslininkas.

Kol kas žinoma nedaug, ir ateityje informacijos bus daugiau. JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras šiuo metu skelbia, kad dažniausiai pasitaikantys simptomai yra „kosulys, nuovargis ir nosies užgulimas arba sloga“ – nors, kaip ir su kitomis atmainomis, tikėtina, kad simptomų sąrašas keisis gavus daugiau duomenų.

 

J.Bello teigimu, vis dar nedaug žinome apie omikron atmainą, o ypač apie vėlesnes ligos stadijas. Tačiau netrukus, kai bus gauta duomenų iš Pietų Afrikos Respublikos, kur šis variantas buvo nustatytas pirmą kartą, žinosime žymiai daugiau.

„Mes žinome, kad tai labai, labai užkrečiama atmaina. Du tris kartus užkrečiamesnė nei delta, kuri jau pati savaime buvo gana užkrečiama, – sakė jis interviu. – Vis dar laukiame duomenų apie tai, kokie yra to padariniai [...] iš klinikinės perspektyvos.“

Parengta pagal „IFL Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(8)
(4)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: