Jameso Webbo kosminio teleskopo startas vėl atidėtas: kalti nepalankūs orai  (8)

Jameso Webbo kosminio teleskopo, galinčio atverti naujų astronomijos atradimų erą, iškėlimas vėl buvo atidėtas – šįkart iki šeštadienio – dėl nepalankių orų Prancūzijos Gvianoje, antradienį pranešė NASA.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeigu nešančiosios raketos „Ariane 5“ nauja starto data būtų patvirtinta, tai taptų tikra kalėdine dovanėle mokslininkams, jau tris dešimtmečius laukiantiems, kad į orbitą bus iškeltas iki šiol didžiausias ir galingiausias teleskopas.

Šeštadienį palankus laikas startui tęsis nuo 12 val. 20 min. iki 12 val. 52 min. Grinvičo (14 val. 20 min. – 14 val. 52 min. Lietuvos) laiku, nurodė JAV kosmoso agentūra.

Trečiadienį vakare bus pateikta nauja orų prognozė, siekiant patvirtinti gruodžio 25-osios datą, sakoma pranešime. „Nešančiosios raketos „Ariane 5“ ir Webb'o [teleskopo] būklė Galutinio surinkimo pastate yra stabili ir saugi“, – rašo NASA.

J. Webbo teleskopo iškėlimas buvo atidėtas jau trečią kartą – kaskart dėl ne itin reikšmingų priežasčių. Planuota, kad teleskopas bus paleistas lapkričio pabaigoje, bet tąsyk startą teko atidėti dėl sutrikimo per parengiamąją procedūrą. Antrąsyk skrydis buvo atidėtas dėl ryšių sutrikimo.

„Ačiū komandoms... dirbusioms viršvalandžius, kad užtikrintų Webbo saugų paleidimą! Atgalinis laiko skaičiavimas iki gruodžio 25-osios vyksta“, – per „Twitter“ parašė NASA administratorius Billas Nelsonas.

 

J. Webbo teleskopas turėtų tapti pamaina legendiniam Hubble'o kosminiam teleskopui, bet jis suksis aplink Saulę, o ne Žemę. Tikimasi, kad šis aparatas padės rasti atsakymų į kai kuriuos svarbius klausimus apie Visatos sandarą ir raidą. Naudodamiesi juo astronomai galės pažvelgti, kaip Visata atrodė prieš 13 mlrd. metų.

Be to, tikimasi surinkti naujos informacijos apie beveik 5 000 egzoplanetų.

Prieš paskelbiant, kad raketos startas vėl atidedamas, B. Nelsonas per spaudos konferenciją sakė, kad teleskopas, pavadintas buvusio NASA direktoriaus vardu, leisis į „nepaprastą misiją“.

 

„Tai spindintis pavyzdys, ką galime pasiekti, jeigu svajojame plačiai, – kalbėjo jis. – Webbas transformuos mūsų požiūrį į Visatą.“

NASA mokslo misijos vadovas Thomas Zurbuchenas sakė, kad šis paleidimas žymės „naujo jaudinamo mokslo dešimtmečio pradžią – tiek NASA, tiek visai tarptautinei bendrijai“.

J. Webbo teleskopas aplink Saulę suksis 1,5 mln. km toliau negu Žemė. 1990 metais paleistas Hubble'o teleskopas skrieja aplink Žemę, būdamas apie 600 km aukštyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: