NASA: Žemės orbitos link atskrieja milžiniškas ir potencialiai pavojingas asteroidas – praskries 70 416 km/h greičiu  ()

Didžiulis, pailgas, vieno kilometro skersmens asteroidas priartės prie Žemės sausio viduryje. Kaip praneša NASA, šis asteroidas yra įtrauktas į „potencialiai pavojingų asteroidų“ sąrašą dėl savo dydžio ir reguliaraus priartėjimo prie Žemės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Asteroidas praskries pakankamai saugiu atstumu – maždaug 1,93 mln. kilometrų nuo Žemės, t. y. maždaug 5 kartus toliau nei yra atstumas nuo Žemės iki Mėnulio, praneša sciencealert.com.

Astrofizikų skaičiavimais, asteroido trajektorijos paklaida tėra vos 133 km, todėl nėra jokios tikimybės, kad šis asteroidas susidurs su Žeme bent jau iki 2194 metų.

NASA skaičiavimais, asteroidas prie Žemės priartės sausio 18 dieną 21:51 UTC (23 val. 51 min. Lietuvos laiku).

Kas yra potencialiai pavojingas asteroidas?

NASA informuoja, kad bet koks dangaus kūnas, skriejantis iki 193 mln. kilometrų atstumu nuo Žemės yra artimas objektas, o bet koks greitai judantis ir arčiau nei 7,5 mln. km pro Žemę praskriejantis objektas laikomas potencialiai pavojingu.

Vis tik NASA mokslininkai skaičiuoja, kad nors asteroidas praskries arti Žemės, susidūrimo tikimybė yra itin menka ir realus pavojus negresia.

Asteroidas žinomas kodiniu pavadinimu 7482 (1994 PC1). Šį dangaus kūną 1994 metais atrado astronomas Robertas McNaught iš Australijos Siding Spring observatorijos.

Išnanalizavę ankstesnius dangaus stebėsenos duomenis, mokslininkai rado vizualinių įrodymų iki pat 1974-ųjų apie jo nuolatinį apsilankymą sąlyginai netoli Žemės ir sudarė jo orbitos trajektoriją.

 

Remiantis skaičiavimais, paskutinis potencialiai pavojingas asteroido 7482 (1994 PC1) priartėjimas įvyko prieš 89 metus – sausio 17 dieną, 1933 metais. Tą kartą atstumas iki Žemės buvo apie 1,1 mln. kilometrų. Kitas panašus priartėjimas numatomas 2105-ųjų sausio 18.

Asteroidas pro Žemės orbitą praskries 19,56 km/s greičiu, t. y. 70416 km/h.

Anot astronomijos svetainės earthsky.org, plika akimi šis asteroidas nebus matomas, tačiau turintys 6 colių teleskopą, gali mėginti stebėti jo pasirodymą danguje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(26)
(2)
(24)

Komentarai ()