Kodėl Jameso Webbo kosminis teleskopas neturi kamerų? NASA jų atsisakė ne iš karto  ()

Kai Kalėdų dieną Jameso Webbo kosminis teleskopas buvo paleistas į kosmosą, kai kurie nustebo sužinoję, kad jame nėra kamerų, kurios leistų sekti jo kelionę iš Žemės į paskirties vietą antrajame Lagranžo taške. Pasirodo, yra daug svarių priežasčių, kodėl NASA atsisakė kamerų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai NASA „Twitter“ paskelbė, kad pirmiausia auksu padengti Jameso Webbo veidrodžiai Žemėje buvo labai fotogeniški, tačiau veidrodinė Webbo pusė kosmose yra tamsi. Tuo tarpu į Saulę nukreipta pusė yra tokia blizgi, jog kameros susidurtų su akinimo ir kontrasto problemomis.

Kameros būtų reikalavusios daugiau kabelių ir galios paskirstymo joms. „Daugiau kabelių kelia didesnę šilumos ir vibracijos perdavimo per laidus grėsmę, o tai gali turėti įtakos vaizdo kokybei“, – teigė NASA.

Be to, NASA būtų turėjusi sukurti specialią kamerą šaltajam apsauginiam skydui nuo Saulės, nes plastikas susitraukia, trūkinėja ir byra esant labai šaltai temperatūrai, o klijai nesilaiko kartu.

Be to, Jameso Webbo teleskopas jau ir taip yra didelis bei labai sudėtingas įrenginys. Papildomos aparatinės įrangos pridėjimas tik dar labiau apsunkintų reikalus, be to reikėtų pasukti galvą, kur ją įdėti, kad ši netrukdytų kitiems instrumentams.

 

Tačiau visa tai nereiškia, kad nebuvo galvota apie kameras. Tiesą sakant, inžinieriai kūrimo proceso metu išbandė kai kurias kamerų schemas, tačiau nustatė, kad jos nesuteikia pakankamai pridėtinės vertės, kad būtų verta rizikuoti.

Jameso Webbo stebėjimui NASA įrengė daugybę mechaninių, šiluminių ir elektrinių jutiklių, kurie suteikia vertingus telemetrijos duomenys apie teleskopą ir padeda susidaryti vaizdą apie tai, kas vyksta bet kuriuo metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(65)
(2)
(63)

Komentarai ()

Susijusios žymos: