Tyrimas atskleidė, kas nutiko su pasmerktu ledkalniu: poveikis ekosistemai gali būti jaučiamas daugelį metų (Foto, Video)  ()

Per trejus metus ištirpęs ledkalnis vandenyną papildė 1 trilijonu tonų vandens, o poveikis vietos ekosistemai bus jaučiamas dar ne vienerius metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rekordinis tirpimo greitis

Po to, kai 2017 m. liepą prie Antarktidos pusiasalio atskilo didžiausias pasaulyje ledkalnis, jis trejus metus dreifavo į šiaurę ir į jūrą išmetė nesuvokiamą kiekį tirpstančio vandens. Dabar, atlikus naują pasmerkto ledkalnio (pavadinto A68a) tyrimą, paaiškėjo, kiek vandens iš tikrųjų prarado liūdnai pagarsėjęs ledkalnis – ir kaip tai gali paveikti vietos ekosistemą ateinančioms kartoms.

Remdamiesi penkių palydovų stebėjimais, tyrimo autoriai apskaičiavo, kaip keitėsi ledkalnio plotas ir storis, jam dreifuojant į šiaurę per Antarktidos Vedelio jūrą ir patenkant į šiltus Škotijos jūros vandenis, rašo „Live Science“.

 

Nors atrodė, kad ledkalnis artėja prie tiesioginio susidūrimo su Pietų Džordžijos sala, vos per tris mėnesius jis neteko daugiau kaip 152 mlrd. tonų gėlo vandens – tai masė, kuri, pasak tyrimo autorių, prilygsta nesuvokiamam vandens kiekiui, galinčiam užpildyti daugiau kaip 60 mln. olimpinių plaukimo baseinų.

„Tai milžiniškas tirpstančio vandens kiekis, tad kitas dalykas, kurį norime sužinoti, yra tai, ar jis turėjo teigiamą, ar neigiamą poveikį ekosistemai aplink Pietų Džordžiją“, – pareiškė pagrindinė tyrimo autorė Anne Braakmann-Folgmann, Poliarinių stebėjimų ir modeliavimo centro Jungtinėje Karalystėje mokslininkė.

Kai 2017 m. liepą nuo Larsen-C ledo šelfo šiaurinėje Antarktidos dalyje atitrūko ledkalnis A68a, jo plotas siekė apie 6000 kvadratinių kilometrų. Šis ledkalnis buvo šeštas pagal dydį kada nors Žemėje stebėtas ledkalnis.

 

Mokslininkai baiminosi, kad didžiulis ledkalnis trenksis į Pietų Džordžijos salą – Didžiosios Britanijos užjūrio teritoriją, kurioje gyvena didelė pingvinų ir ruonių populiacija. Nelaimingi gyvūnai galėjo būti mirtinai sutraiškyti susidūrimo metu, o daugybė kitų galėjo netekti priėjimo prie savo įprastų maitinimosi ir perėjimo vietų, rašo „Live Science“.

Laimei, A68a taip ir nesusidūrė su sausuma netoli salos, tačiau, kaip rodo naujas tyrimas, jis buvo labai arti. 2020 m. gruodžio pabaigoje ledkalnis pradėjo skilinėti į gabalus.

 

Iki 2021 m. balandžio mėn. ledkalnis A68a visiškai ištirpo. Iš viso kiek daugiau nei per trejus metus ledinis objektas neteko apie 1 trilijono tonų ledo.

Net ir ledkalniui išnykus jūroje, tyrimo autorių teigimu, poveikis Pietų Džordžijos salai ir aplinkinei jūros gyvūnijai gali nesibaigti. Kadangi A68a papildė gėlo vandens kiekį sūrioje jūroje aplink salą. Tyrėjai teigia, kad šis padidėjimas gali turėti plataus masto poveikį vietos mitybos grandinei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(25)
(2)
(23)

Komentarai ()