[Žinios trumpai] James Webbo kosminis teleskopas pasiekė savo tikslą – dabar skrieja 1,5 mln. km atstumu nuo Žemės: kodėl taip toli? (Video)  ()

Galingiausias kada nors paleistas kosminis teleskopas ką tik pasiekė savo nuolatinį kosminį tašką. Atlikus galutinį kurso koregavimą, James Webb kosminis teleskopas (JWST) dabar skrieja aplink Saulę 1,5 milijono kilometrų atstumu nuo Žemės.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-01-25 [Žinios trumpai] James Webbo kosminis teleskopas pasiekė savo tikslą – dabar skrieja 1,5 mln. km atstumu nuo Žemės: kodėl taip toli? (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmadienį (sausio 24 d.) apie 21 val. Lietuvos laiku, antžeminiai operatoriai nukreipė teleskopą per paskutinį kurso korekcinį diegimą, tiksliai sureguliuodami galutinę JWST orbitos padėtį mokslinei misijai, pranešė NASA atstovai.

2021 m. gruodžio 25 d. paleistas 10 milijardų dolerių vertės Webb teleskopas pasiekė antrąjį Lagranžo tašką arba L2. Aplink Žemę ir Saulę yra penki Lagranžo taškai: šiose padėtyse esantys objektai yra gravitacinėje pusiausvyroje, kur gravitacijos trauka ir išcentrinė jėga iš objekto orbitos „pastato“ jo kūną vietoje.

Kol Webbas skrieja aplink Saulę iš šios vietos, jis taip pat maždaug kartą per 6 mėnesius apsisuks aplink L2, vadinamaja halo orbita. Ši orbita išlaikys teleskopą toje pačioje padėtyje Žemės ir Saulės atžvilgiu ir užtikrins, kad Saulės neužtemdys Žemė (teleskopo požiūriu), o tai gali turėti įtakos prietaisų šiluminiam stabilumui ir gaunamai Saulės energijai.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(3)
(18)

Komentarai ()